Novosti

Kronika

Kako izbjeglice mogu do sredstava za poljoprivredu?

Natječaj je otvoren do 1.oktobra, a korisnici bespovratnih sredstava su nove ili postojeće poljoprivredne zadruge

M00vzol546jf6ymujzkn67ev2gf

Iako je Vlada Srbije putem Ministarstva bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj još 18. maja raspisala javni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj poljoprivrede, do izbjegličke populacije ovakve informacije stižu na kapaljku. Natječaj je otvoren do 1.oktobra, a korisnici bespovratnih sredstava su nove ili postojeće poljoprivredne zadruge. Za osnivanje novih poljoprivrednih zadruga bespovratno se može dobiti 50.000 eura, a za unaprijeđenje poslovanja postojećih čak i do 100.000 eura. Ovo je dio programa kojeg je početkom godine ministar Milan Krkobabić najavio kao preokret na selu i u poljoprivrednoj politici kroz osnivanje čak 500 novih poljoprivrednih zadruga. Uslov za dobijanje ovih bespovratnih sredstava je uz posjedovanje zemlje kroz vlasništvo i najam je i udruživanje najmanje 5 zadrugara.

- Cilj nam je da male poljoprivredne proizvođače udružimo i da ih učinimo robnim proizvođačima. Želimo da im pomognemo da svoju budućnost vide na selu. Vlada Srbije će u naredne tri godine uložiti 25 miliona eura za obnovu i razvoj zemljoradničkih zadruga - kaže Milan Krkobabić. Natječajem je predviđeno da se sredstva mogu koristiti za nabavku životinja i povećanje stada, nabavku višegodišnjih nasada, opreme za preradu mesa i mlijeka, za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda i poboljšanje tržišne pozicioniranosti poljoprivrednih proizvođača. Kako je poznato da se najkvalitetnije zemljište nalazi na području Vojvodine, a najveći dio izbjeglih i prognanih živi baš na tom području, jasno je da ovaj natječaj za poljoprivredna sredstva može od velike pomoći i koristi biti izbjeglima i prognanima.

Mnogi se slažu i da izbjeglička populacija nema puno ljudi osposobljenih za pisanje poslovnih planova i projekata ove vrste, pa realizaciju ovakvog jednog programa vide kroz mogućnost suradnje sa manjinskim udruženjima iz Hrvatske koja svakako imaju puno više iskustva u realizaciji natječaja po standardima Europske unije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više