Novosti

Politika

Jedanaestorica žigosanih

Zabrana ulaska vojnoj delegaciji u Hrvatsku izazvala je još jedan verbalni rat za dnevnopolitičku upotrebu

6gy7iyddink2w2g6vq9wirkt4ge

Nećete u Jasenovac dok smo živi mi – Vojska Srbije  (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Zabrana ulaska u Hrvatsku delegaciji sastavljenoj od starješina, kadeta i pitomaca Vojske Srbije koji su krenuli na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika izazvala je pravi rat izjavama i saopćenjima nadležnih institucija dviju zemalja, pri čemu svaka od njih ima svoje argumente i svoju istinu.

Poziv vladike pakračko-slavonskog Jovana i informacija dostavljena policijskoj upravi u Novskoj o dolasku vojnika za hrvatsku su stranu bili nedovoljni, pa je dolazak 11 ljudi u kombiju, u kojem su bile i njihove uniforme, ocijenjen kao nenajavljen i nezakonit. Kompromisni prijedlog da uniforme ostave nije prihvaćen, a tokom tri sata boravka na granici ‘Vulinovih 11’, kako je delegaciju nazvao hrvatski premijer Andrej Plenković, bilo je pretresano i dva puta su im skenirani pasoši, po riječima šefa delegacije, pukovnika Saše Milutinovića, šefa Odelenja za veru u Vojsci Srbije.

Uslijedila je kanonada oštrih izjava. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ‘razume da se Hrvati ne žele prisećati svoje prošlosti i onoga što se dogodilo u Drugom svetskom ratu’, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio da bi hrvatska država morala da se izvini. Njegovo ministarstvo u svom saopćenju ustvrdilo je da je unošenje uniformi bilo potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe. ‘Kršeći sva moralna i zakonska načela Hrvatska je sprečila da zvanična delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje’, piše u saopćenju Ministarstva odbrane. I premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je slanje delegacije s uniformama legitimnim i poručila da je u Hrvatskoj na djelu revizija historije.

‘Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter kao što bi to trebalo biti, već s očito namjeravanom provokacijom i s ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnome pravu, za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je kao država najoštrije osuđujemo’, rekao je pak Andrej Plenković, a u ocjeni da se radi o provokaciji priključila mu se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uz podršku ministra branitelja Tome Medveda.

U rašomon su se uključila i ministarstva inozemnih, odnosno spoljnih poslova i ambasadorka Mira Nikolić koja je pozvana na sastanak u hrvatsko ministarstvo, koje je saopćilo da je odbila primiti protestnu notu. No srpsko ministarstvo saopćilo je da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Srbije (MSP) kako bi predala protestnu notu. Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi, navodi se u saopćenju MSP-a. Uz konstataciju da je odbijanje nota s vremena na vrijeme prisutno u diplomatskoj praksi obiju zemalja, na građanima ostaje da prosude što je od svega ovoga točno.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više