Novosti

Politika

Избoри зa мaњинскa виjeћa 7. мaja

Влaдa je дoниjeлa oдлуку o рaсписивaњу шeстих избoрa зa прeдстaвникe нaциoнaлних мaњинa нa рaзини лoкaлнe и рeгиoнaлнe сaмoупрaвe

Large listic

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Hrvatska Vlada donijela je u četvrtak odluku da, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, raspiše šeste izbore za njihove predstavnike na razini lokalne i regionalne samouprave. Predviđeno je da se izbori održe u nedjelju, 7. maja, ove godine.

Na sjednici Vlade iznesen je i prijedlog o visini naknade troškova izborne promidžbe i za rad članova izbornih tijela za provedbu izbora.

Na žalost, prije četiri godine loše vrijeme, neinformiranost, ograničen broj biračkih mjesta, iseljavanje mladih kao i manjak interesa pripadnika manjina doveli su do toga da je od 255 hiljada manjinaca glasalo njih tek desetak posto birajući 352 manjinska vijeća u 19 županija i Gradu Zagrebu te u 68 gradova i 108 općina, dok je 109 predstavnika birano također u 19 županija i Gradu Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Unutar srpske zajednice, gdje je odaziv bio još slabiji, najveći broj lista i izborni uspjeh imalo je Srpsko narodno vijeće – nacionalna koordinacija Srba iz Hrvatske (SNV). Na izborima je SNV odnio pobjedu u svim županijama, ne računajući Istarsku i Krapinsko-zagorsku, u kojima nije imao kandidata.

Druge srpske liste činile su razne grupe birača i kandidati virovitičkog Srpskog kulturno-prosvjetnog društva ‘Prosvjeta’ (nije riječ o poznatijem Srpskom kulturnom društvu "Prosvjeta"), no pokazale su se kao neuspješne. Za razliku od četiri godine ranije, kad su imale većinu u vijećima četiri županije i nekoliko čvrstih uporišta u općinama i gradovima, na ovim izborima te su liste osvojile većinu u tek nekoliko gradova, kao što su Virovitica, Glina i Benkovac, i općina poput Sunje i Dubice. Ostale općine i gradove, kao što su Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Vukovar, Knin, Zadar, Šibenik i brojni drugi, uvjerljivo je dobio SNV.

Na razini Vukovarsko-srijemske županije ove godine birat će se 25 članova i članica iz redova srpske nacionalne manjine. U Iloku, Vinkovcima i Vukovaru birat će se po 15 članova i članica. U općinama Bogdanovci, Borovo, Drenovci, Gunja, Lovas, Markušica, Negoslavci, Nijemci, Stari Jankovci, Tompojevci, Tordinci, Tovarnik i Trpinja birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Osječko-baranjske županije birat će se 25 članova i članica. U Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Našicama i Osijeku birat će se po 15 članova i članica. U općinama Bilje, Čeminac, Čepin, Darda, Draž, Drenje, Erdut, Ernestinovo, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Koška, Levanjska Varoš, Magadenovac, Petlovac, Podgorač, Podravska Moslavina, Popovac, Šodolovci, Trnava, Viljevo i Vladislavci birat će se po 10 članova i članica.

U Sisačko-moslavačkoj županiji birat će se 25 članova i članica na razini županije. U gradovima Glini, Hrvatskoj Kostajnici, Kutini, Novskoj, Petrinji i Sisku birat će se po 15 članova i članica. U općinama Donji Kukuruzari, Dvoru, Gvozdu, Hrvatskoj Dubici, Jasenovcu, Majuru, Sunji i Topuskom birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Karlovačke županije birat će se 25 članova i članica vijeća srpske nacionalne manjine. U Karlovcu i Ogulinu birat će se po 15 članova i članica. U općinama Barilović, Cetingrad, Josipdol, Krnjak, Lasinja, Plaški, Rakovica, Saborsko i Vojnić birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Bjelovarsko-bilogorske županije birat će se 25 članova i članica. U Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici i Grubišnom Polju birat će se po 15 članova i članica. U općinama Berek, Dežanovac, Đulovac, Ivanska, Končanica, Severin, Sirač, Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica, Velika Trnovitica i Veliki Grđevac birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Primorsko-goranske županije birat će se 25 članova i članica. U gradovima Bakru, Cresu, Crikvenici, Delnicama, Kastavu, Kraljevici, Krku, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Opatiji, Rijeci i Vrbovskom birat će se po 15 članova i članica. U općinama Čavle, Fužine, Lovran, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Punat i Viškovo, birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Ličko-senjske županije birat će se 25 članova i članica. U gradovima Gospiću i Otočcu birat će se po 15 članova i članica. U općinama Brinje, Donjem Lapcu, Lovincu, Perušiću, Plitvičkim jezerima, Udbini i Vrhovinama birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Virovitičko-podravske županije birat će se 25 članova i članica. U Orahovici, Slatini i Virovitici birat će se po 15 članova i članica. U općinama Crnac, Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Suhopolje, Voćin i Zdenci birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Požeško-slavonske županije birat će se 25 članova i članica. U gradovima Kutjevu, Lipiku, Pakracu i Požegi birat će se 15 članova i članica. U općinama Brestovac, Čaglin, Jakšić i Velika birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Brodsko-posavske županije birat će se 25 članova i članica. U Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu birat će se po 15 članova i članica. U općinama Bukovlje, Dragalić, Garčin, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Zadarske županije birat će se 25 članova i članica. U Benkovcu, Ninu, Obrovcu i Zadru birat će se po 15 članova i članica. U općinama Gračac, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Polača, Stankovci, Vrsi i Zemunik Donji birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Šibensko-kninske županije birat će se 25 članova i članica. U Drnišu, Kninu, Skradinu, Šibeniku i Vodicama birat će se po 15 članova i članica. U općinama Biskupija, Civljane, Ervenik i Kistanje birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Splitsko-Dalmatinske županije birat će se 25 članova i članica. U Imotskom, Kašteli, Splitu i Vrlici birat će se po 15 članova i članica. U općinama Gradac, Lećevica i Podbablje birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Istarske županije birat će se 25 članova i članica. U gradovima Buje, Labin, Novigrad, Poreč, Rovinj, Umag, i Vodnjan birat će se po 15 članova i članica. U općinama Fažana, Funtana, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Medulin, Tar-Vabriga i Vrsar birat će se po 10 članova i članica.

Po jedan predstavnik srpske nacionalne manjine birat će se na razini Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije. Po jedan predstavnik bit će biran u gradovima Dugo Selo, Samobor, Zaprešić, Duga Resa, Belišće, Đakovo, Makarska, Čakovec. Jedan predstavnik srpske nacionalne manjine bit će biran u općini Matulji.

Na razini Zagrebačke županije birat će se 25 članova i članica vijeća iz redova srpske nacionalne manjine. U Velikoj Gorici birat će se 15 članova i članica, u Općini Farkaševac 10 članova i članica.

U Varaždinu će se birati 15 članova i članica. Na razini Koprivničko-križevačke županije birat će se 25 članova i članica. U Koprivnici i Križevcima birat će se po 15 članova i članica. U općinama Novigrad Podravski, Rasinja i Sokolovac birat će se po 10 članova i članica.

Na razini Dubrovačko-neretvanske županije birat će se po 25 članova i članica. U Dubrovniku i Metkoviću birat će se po 15 članova i članica. U općini Slivno birat će se 10 članova i članica.

U Gradu Zagrebu birat će se 25 članova i članica vijeća iz redova srpske nacionalne manjine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više