Novosti

Kronika

Izazovi i rješenja

Na prvom modulu druge generacije naprednog programa Političke akademije SNV-a, uz Milorada Pupovca i Dejana Jovića, govorili su i predstavnici Srba iz regije

Large akademija snv

Milorad Pupovac

U Termama Jezerčica od 29. aprila do 1. maja održan je prvi modul druge generacije naprednog programa Političke akademije SNV-a na kojem su predavači, uz predsjednika SNV-a Milorada Pupovca i predsjednika Savjeta SNV-a Dejana Jovića, bili i predstavnici Srba iz zemalja regije koji su govorili o položaju srpske zajednice u pojedinim državama.

O ključnim pitanjima sporenja među entitetima i narodima BiH danas, kao i o ulozi međunarodne zajednice i susjednih zemalja u rješavanju spornih političkih pitanja unutar BiH govorio je Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iz perspektive Republike Srpske kao entiteta u BiH. O tome pitanju iz perspektive Srba kao konstitutivnog naroda u Federaciji BiH govorio je liječnik Velibor Milivojević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara i direktor bolnice u Nevesinju.

Dalibor Jevtić, načelnik općine Štrpce i bivši potpredsjednik Vlade Kosova u kojoj je bio i ministar za zajednice i povratak, govorio je o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

i političkim izazovima na tom prostoru. Dotaknuo se i uloge međunarodne zajednice u rješavanju problema Srba na Kosovu i poštivanju dosad usvojenih međunarodnih dokumenata, odnosno sporazuma kojima su definirani položaj Srba i SPC-a na Kosovu i Metohiji.

Tema izlaganja Darka Stojanovića, člana Predsjedništva Socijalističke narodne partije Crne Gore i potpredsjednika opštine Berane, bili su izazovi demokratske tranzicije Crne Gore nakon izbora 2020. godine. Naravno, tu je i glavna tema - koliko je Crna Gora podijelјeno društvo i što uzrokuje podjele unutar nje, a s tim u vezi i kakav može biti doprinos predstavnika srpskog naroda davanju odgovora na ova pitanja.

Završnog dana polaznici su se bavili domaćim temama. O dimenzijama proširenja EU s obzirom na ukrajinsku krizu s posebnim naglaskom na zemlјe regije govorio je Dejan Jović, a Milorad Pupovac istaknuo je otvorena pitanja u odnosima između država bivše Jugoslavije, rješavanju položaja Srba u njima u kontekstu pregovora o članstvu u EU te o iskustvu i poukama koje su na tom putu stekli Srbi u Hrvatskoj.

Gosti u diskusijama bili su i Uroš Staletović, Igor Savić, Nenad Nedelјković i Zoran Tomić, a polaznike su došli obići i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić koja je ranije bila jedna od voditeljica Akademije, te doskorašnji potpredsjednik vlade Boris Milošević. Zanimljivo je da je među polaznicima bila i sadašnja potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više