Novosti

Svijet

Iz Orbanovog zatvora u Evropski parlament

Salis je oslobođena u petak, 14. jula. Međutim, ne treba isključiti mogućnost, da država Mađarska pošalje sada zahtev za ukidanje njenog imuniteta, kada bi se otvorio spor između Evropskog parlamenta i te države, te nastaviti sudski proces protiv ove antifašistkinje i aktivistkinje, sada euro-poslanice optužene da tuče neonaciste po Budimpešti

Large pxl reu 140624 116091716

Ilaria Salis (foto MARTON MONUS/REUTERS)

Pre početka sednice gradske skupštine u mestu Lucca, Laura de Prato, članica odbora stranke Fratelli d’Italia (Braća Italije), tražila je minut ćutanja za Ilariju Salis koja je sa 170 hiljada glasova izabrana za evropsku poslanicu. Njenu kandidaturu na evropskim izborima predložila je levičarska stranka Alleanza Verdi e sinistra (Alijansa zeleni i levica), dok je ona u kućnom pritvoru u Budimpešti čekala suđenje za proces koji se vodi protiv nje u toj zemlji.

Ilariju Salis, učiteljica iz Monze, koja je pre nego što je puštena na kućni pritvor 15. maja uz kauciju od 40.000 evra, terete da je počinila krivično delo premlaćivanja metalnom palicom i bokserom dvojice učesnika neonacističkog skupa, koji se svake godine održava u glavnom gradu Mađarske.

Prošle godine u februaru mesecu, zbog tuče tokom fašističke manifestacije "Dan časti", mađarska policija uhapsila je tri žene i jednog muškarca. Među njima bila je i Salis, čija je fotografija, kada je u januaru ove godine izvedena u lancima pred sud u Budimpešti, obišla svet, te izazvala bes političara i javnosti u Italiji.

U jednom od pisama, koja je pisala svom ocu, a italijanski dnevni list La Repubblica nedavno objavio, ona piše: "Osim lisica, stavili su mi i kožni kaiš sa kopčom za koji vezuju lisice. Stopala su takođe vezana, oko članaka su mi stavili dva kožna kaiša, zatvorena sa dva katanca i spojena lancem dužine oko 25 centimetara. Zatim na jedan zglob stavljaju dodatnu lisicu na koju je pričvršćen kožni povodac, kojim su me odveli na suđenje".

Iako je italijanska vlada pozvala mađarskog ambasadora u Italiji da mu uruči zvaničan protest zbog tretmana koji je ova učiteljica imala u zatvoru u Budimpešti, premijerka Italije Giorgia Meloni dugo se nije izjašnjavala o ovom slučaju. Ipak pre nego što je Salis puštena na kućni pritvor, rekla je da se nada da će ona umeti da se odbrani i da dokaže svoju nevinost.

Osim što je optužena za nasilje nad aktivistima neofašističke grupacije, Salis je optužena i da pripada ekstremno levičarskoj grupi, aktivnoj u Nemačkoj, takozvana banda sa čekićima "Hammerbande". O njima se vrlo malo zna, te navodno govori da im je cilj prebijanje i umlaćivanje fašista, uglavnom čekićima, bokserima i palicama. Kada je uhapšena, tvrdnje da je Salis jednom prilikom napala pripadnike desničarkse stranke Lega Nord (Severna Lega), i to motkom, izneo je lider ove stranke Matteo Salvini. Pričajući kako se to dogodilo pre nekoliko godina u Monzi, gradu u kojem je živela Salis, kada su pripadnici te stranke promovisali svoj program na jednom trgu, Salvini je potvrdio da je skoro siguran, da je ta nasilnica, bila upravo ona. Posle ove njegove izjave, njen otac Roberto Salis, podneo je tužbu protiv lidera Severne Lege.

U jednom drugom pismu, ona piše o tome kako provodi vreme u samici. Pre nego što otvore vrata njene sobe, kada je na sat vremena izvode napolje da prošeta, uvek je morala da stoji mirno raširenih nogu i ruku i okrenute glave ka zidu.

Zbog uslova i tretmana koje je imala u zatvoru u Budimpešti, njen otac pisao je čak i predsedniku Italije, Sergiju Mattarelli, posle čije je reakcije, italijanska predsednica vlade Melloni razgovarala sa predsednikom Mađarske, Viktorom Orbanom, kada je od njega tražila da se u slučaju ove italijanske državljanke, poštaju ljudska prava. Neposredno posle toga, u prestonici te zemlje, na jednoj fasadi neke zgrade pojavio se mural na kojem visi obešena Ilaria Salis, koja još uvek rizikuje najmanje 11 godina zatvora.

Na poslednjem ročištu, koje se održalo 23. maja ona je prvi put dovedena bez lanaca, a sudija Joseph Sos naglas je tada pročitao adresu na kojoj ona trenutno boravi. Adresa je potom objavljenja na web sajtu ekstremno desnog pokreta "Kuruc", koji vodi poreklo od armije antihabzburških pobunjenika u Kraljevini Ugarskoj koji su delovali između 1671. i 1711. godine. Inače, ovo najpoznatije suđenje u toj zemlji redovno je pratila grupa neonacista kojoj je bilo dozvoljeno prisustvo na ročištima.

Posle objavljivanja rezultata sa evropskih izbora i proglašenja pobede i ulaska u evropski parlament, odbornik u milanskoj skupštini i član stranke Fratelli d’Italia, Enrico Marcora, tražio je da ona otplati dug od 90 hiljada evra za jedan stan u Milanu koji je navodno okupirala i nije plaćala kiriju za njega. Njegov predlog je da u trenutku kada Salis počne da dobija platu kao evropska poslanica, da joj se deo novca oduzme za otplatu tog duga.

Pozivajući se na poslanički imunitet, Salis je oslobođena u petak, 14. jula. Međutim, ne treba isključiti mogućnost, da država Mađarska pošalje sada zahtev za ukidanje njenog imuniteta, kada bi se otvorio spor između Evropskog parlamenta i te države, te nastaviti sudski proces protiv ove antifašistkinje i aktivistkinje, sada euro-poslanice optužene da tuče neonaciste po Budimpešti.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više