Novosti

Društvo

"To da je Hrvatska sekularna, to mačku o rep"

U Hrvatskoj uloga crkve zadire u sve društvene pore, od  dječjeg odgoja u vrtićima, preko školskog obrazovanja i vjeronauka gdje je stvorena atmosfera neugodnosti malobrojnoj djeci koja je ne pohađaju, do liječenja gdje se krše zakoni i prava građana, kaže Ivica Maštruko, bivši ambasador Hrvatske pri Svetoj Stolici

Large vatikan

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin i premijer Andrej Plenković (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Povodom 30. obljetnice priznanja vatikanskog priznanja Hrvatske i 25. obljetnice ratifikacije ugovora između Svete Stolice i Hrvatske, u Hrvatskom saboru govor je održao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u podužoj najavi kardinalovog govora potrudio se istaknuti sve povijesne aspekte odnosa Svete Stolice i Hrvatske te neraskidivu emotivnu, vjekovnu vezu ove dvije države.

- Hrvatska povijest nezamisliva je bez Katoličke crkve koja je duboko utkana u našu povijest i u biće hrvatskog naroda. Kroz stoljeća naše prisutnosti na ovim prostorima, Crkva i vjera bile su čuvari, ne samo vjerskog, već i hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta - istakao je Jandroković u svom dubokom povijesnom osvrtu odnosa Hrvatske i Vatikana od kneza Branimira do dana današnjeg.

- Čast mi je biti u ovom visokom domu koji se nalazi na trgu svetog Marka i ove građevine namjerno sagrađene s pogledom na crkvu. Aspekti trga sv. Marka vjerno prikazuju što je u Hrvatskoj nekada bilo i što jest - riječi su kojima je kardinal počeo svoje obraćenje hrvatskim saborskim zastupnicima.

Državni tajnik Parolin izrazio je zadovoljstvo s četvrt vijeka života potpisanih međunarodnih ugovora Hrvatske i Svete Stolice ustvrdivši da su potpisani pravni akti „rezultat dubokih i dugih povijesnih dinamika, motivacija, implikacija, konteksta i tradicija te da odnosi ove dvije države nikada nisu bili čista formalnost ili puka administrativna fasada“.

Za Novosti govor državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina komentirao je bivši ambasador Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko.

- Iako je govor kardinala Parolinija u Hrvatskom saboru bio uobičajene, kurtoazne naravi, nije izbjegao spomenuti hrvatske patnje tijekom komunističke vladavine i jasno spominjanje kardinala Stepinca u kontekstu njegovog proglašenja blaženim što je predložio papa Ivan Pavao Drugi. Razumljivo, kardinal Parolini izrazio je zadovoljstvo povodom 25 godina ratifikacije ugovora. Sveta Stolica ne može nego biti nego zadovoljna, posebno što se tiče ugovora koji reguliraju financijske i ekonomske aspekte povrata imovine - ističe Maštruko.

- Predstavnici Svete Stolice su u više navrata naglašavali i spominjali da ugovori koji su potpisani s Hrvatskom mogu i trebaju biti uzori za ostale „katoličke“ zemlje u Europi. Dakako, mnoge zemlje nisu prihvatile ni blizu onoliko koliko je Hrvatska to potpisala. Najbolji primjer je „katolička“ Slovenija kojoj nije palo na pamet potpisati takvu vrstu ugovora koja apsolutno ide u prilog crkvi kao instituciji - kaže Maštruko i ističe da smo danas svjedoci kako katolička crkva i na državnoj i na lokalnoj razini ima jak utjecaj kakav ni približno nema u nekim drugim europskim zemljama sa katoličkom većinom.

- To da smo sekularna država, to je mačku o rep, to je samo fraza. U Hrvatskoj uloga crkve zadire u sve društvene pore, od ranog dječjeg odgoja u vrtićima, preko školskog obrazovanja i vjeronauka gdje je stvorena atmosfera neugodnosti malobrojnoj djeci koja je ne pohađaju, do zdravstvenog liječenja gdje se krše zakoni i prava građana. Mi smo još uvijek država gdje institucija Katoličke crkve ima značajan utjecaj ne samo na lokalnoj, nego i na državnoj razini. Kapelice po školama, kasarnama, pred bolničkim centrima, nisu u skladu s obilježjima sekularne države. U državnim institucijama vlada strahopoštovanje prema katoličkoj hijerarhiji - govori Maštruko, a kao najbolju ilustraciju svoje tvrdnje ističe riječi predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića s kojima je saborskim zastupnicima najavio kardinala Parolina.

- Najavni govor predsjednika Sabora bilo je veće podilaženje Katoličkoj crkvi nego što bi to učinio i jedan redovnik ili svećenik u nekoj od katoličkih župa. Jandrokovićeve uvodne riječi pretvorile su se u poduži govor, neprimjeren i neprihvatljiv za predsjednika najvišeg državnog tijela, a to je Hrvatski sabor. Čak je i kardinal bio prisiljen u svom govoru ponoviti neke stvari koje je već Jandroković izrekao - kaže Maštruko.

Državnog tajnika kardinala Pietra Parolina ispred Hrvatskog sabora dočekalo je više okupljenih građana sa transparentima na kojima se traži raskid Vatikanskih ugovora.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više