Novosti

Politika

Bilo bi korisnije pare iskoristiti za obnovu Banije

Radnička fronta obilježila 25. godišnjicu potpisivanja Vatikanskih ugovora tražeći njihovo raskidanje i preusmjeravanje novca za obnovu potresom stradale Banije

Large sisak rf

Članovi Radničke fronte ispred bolnice u Sisku (foto Radnička fronta)

Radnička fronta u subotu, 18. decembra obilježila je 25-godišnjicu potpisivanja Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Katoličke crkve kojima je potonja dobila velike novčane i druge beneficije.

Skup je održan ispred nedavno postavljenog kipa Blažene Djevice Marije i malog Isusa pred sisačkom Općom bolnicom "Dr. Ivo Pedišić" gdje su članovi stranke istaknuli transparent "Novac iz Vatikanskih ugovora dati za obnovu Banije i Zagreb". Naglasili su da novopostavljeni kip pred bolnicom predstavlja neukusno trošenje novca, a osim što je postavljen ispred glavne bolnice najvećeg grada potresom pogođene Banije, članovi RF-a su taj potez ocijenili i kao miješanje Crkve i države.

- Radnička fronta je oštro reagirala na ono što, po nama, predstavlja iznimno neukusno pokazivanje bogatstva Crkve u trenucima ekonomske krize potaknute pandemijom koronavirusa koja je dodatno pogoršana potresima. Katolička crkva u Hrvatskoj razmeće se svojom golemom imovinom, a za Radničku frontu prevelika su izdvajanjima na koja se Hrvatska obavezala Vatikanskim ugovorima - naglasio je član RF-a David Bilić.

U RF-u odbacuju tvrdnje da su takva izdvajanja opravdana zbog karitativnog rada Crkve s obzirom da samo 11 poto iznosa odlazi na takav crkveni rad, dok se za građenje i obnovu crkvenih objekata izdvaja više od pola, a na plaće svećenika odlazi trećina navedenih davanja. Ističu i da se u ovom slučaju jasno vide prioriteti Crkve.

Nama ne treba karitativni rad Crkve, trebaju nam što šire socijalne mjere i javne institucije koje ih provode, a ne davanje novca vjerskim organizacijama kako bi se one onda tim novcem bavile milostinjom, rekao je Bilić i podsjetio da u Vatikanskim ugovorima postoji mogućnost raskida ako bilo koja od ugovornih strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj ugovor.

- Ekonomska kriza, dosad neviđena pandemija i višestruko razaranje potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji kao jednom od siromašnijih krajeva te Zagreba kao glavnog grada svakako znače bitnu promjenu prilika. Hrvatska svakako treba pristupiti obnovi, kako se i obavezala u trenutku kada su potresom pogođeni krajevi bili u centru pažnje, a ne da obećava mnogo, a ispuni skoro pa ništa. Vrijeme da se već jednom odvoje Crkva i Država jer ubuduće možemo očekivati još kipova izgrađenih naših novcem, kao i nastavak miješanja Katoličke crkve u zdravstvo - podvukao je Bilić na kraju svog obraćanja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više