Novosti

Politika

Na zagrebačkom Pravnom fakultetu nakon 70 godina uvodi se kolegij Kanonskog prava

Vijest o uvođenju novog kolegija, kojeg će voditi Ivan Milotić, objavila je IKA, a za Novosti je komentirao sociolog Ivica Maštruko

Ourfnxdh2adprlazv566qphmvqu

Ivan Milotić (foto Pravni fakultet Zagreb)

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu uvodi se kolegij kanonskog prava, koji se zadnji put predavao još prije Drugog svjetskog rata, javila je prije nekoliko dana IKA. Kolegij će predavati izv.prof.dr.sc. Ivan Milotić, koji je i inicirao njegovo ponovno uvođenje. Milotić je stručnjak za odnose Katoličke Crkve i Republike Hrvatske te supredsjedatelj Mješovite komisije Katoličke Crkve i RH za pravna pitanja.

Na stranicama Pravnog fakulteta još nije objavljen silabus kolegija, no IKA piše kako će se predmet baviti proučavanjem materije koja je zajednička kanonskom i hrvatskom pravnom poretku, odnosno onim područjima na kojima se preklapaju i međusobno prožimaju.

Zadarski sociolog religije i posljednji jugoslavenski ambasador u Vatikanu Ivica Maštruko za Novosti je komentirao kako ponovno uvođenje ovog kolegija nije 'ni dobro ni loše'.

- Ne mislim da će se time ugroziti sekularnost Pravnog fakulteta. Kanonsko pravo ima utjecaj na značajan dio stanovništva i primjenjuje se u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj pa nije loše da se uvodi taj kolegij kao informativan. Nije loše da budući pravnici dobiju temeljne informacije o njegovoj primjeni jer će se neki od njih i susresti s tim u praksi. No, pitanje je sadržaja i opsega tog kolegija, rekao nam je Maštruko.

Dekanu zagrebačkog Pravnog fakulteta Igoru Glihi poslali smo pitanje tražeći da nam potvrdi ovu informaciju te odgovori kada i zbog čega se uvodi novi kolegij. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Objavljujemo odgovor Pravnog fakulteta koji smo dobili 16.10.2019.

Dekan zagrebačkog fakulteta Igor Gliha 16. listopada poslao nam je mejl u kojem je potvrdio informaciju o novom kolegiju te je pojasnio kako je riječ o kolegiju koji je izborni predmet na petoj godini.

'Fakultet je odlučio uvesti ovaj kolegij budući da smatramo da izučavanje nekih aspekata kanonskog prava u formi izbornog predmeta pridonosi obrazovanju naših studenata, jednako kao što tome pridonose i brojni drugi izborni predmeti koje nudimo', stoji u odgovoru dekana Glihe.

Dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta ne smatra da je neprimjereno imati ovakav kolegij na sekularnom fakultetu.

'Na ovo jasno ukazuje činjenica da na drugim fakultetima u RH i drugim sekularnim državama u Europi postoje predmeti sličnog sadržaja. Primjerice, u Italiji postoje brojni fakulteti koji imaju predmet kanonsko pravo (diritto canonico) i/ili crkveno pravo (diritto ecclesiastico) te u svojoj biti obuhvaća materije iz jednog i drugoga navedenog područja', stoji u odgovoru dekana Glihe.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više