Novosti

Politika

Ivančić na sudu: Pozovimo svjedoke mučenja u Lori

U postupku koji je Tanja Belobrajdić pokrenula protiv Novosti zbog kolumne Viktor Ivančića, sutkinja Dijana Mađerčić odbila je saslušati zarobljenike Lore koji tvrde da ih je ta bivša pripadnica 72. bojne vojne policije mučila, zlostavljala i ponižavala

Ngnu76yz85v0135l8mfwidw3kuf

Viktor Ivančić i Tanja Belobrajdić (foto Marko Lukunić, Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu jučer je održana posljednja rasprava prije donošenja presude u slučaju tužbe za naknadu štete kojom Tanja Belobrajdić potražuje 50.000 kuna od Srpskog narodnog vijeća, nakladnika Novosti. Ta bivša pripadnica 72. bojne vojne policije i nekadašnja supruga Tomislava Duića, zapovjednika Vojno-istražnog centra Lora, koju niz bivših logoraša tereti da ih je u splitskoj Lori mučila, zlostavljala i ponižavala, Novosti je tužila zbog kolumne Viktora Ivančića ‘Kolac balade’.

Kolumna, koju je Belobrajdić na sudu proglasila ‘uvredljivom, neistinitom i neprofesionalnom’, nastala je kao reakcija na nagradu ‘Slavić’, koju joj je za najbolji književni prvijenac, roman s opisima mučenja iz srpskih logora, 2016. dodijelilo Društvo hrvatskih književnika. Ivančić je u svom tekstu ukazao na nevjerojatnu sličnost između nagrađenog romana ‘Crni kaput’ i svjedočenja zatočenika splitskog logora, a svoje je opažanje potkrijepio iskazom zatvorenika Gavrila Tripkovića, koji je posvjedočio da je Belobrajdić 1990-ih sudjelovala u njegovom premlaćivanju.

No Tripković, kao ni ostala 23 ratna zarobljenika, čija se imena nalaze u kaznenoj prijavi koju je Tonči Majić iz Dalmatinskog komiteta za ljudska prava 2009. podnio splitskom Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO), svoju stranu priče nikada nisu imali priliku iznijeti pred sudom. Kako su Novosti već pisaleŽDO je Majićevu prijavu odbacio nakon postupka pod vodstvom tužiteljice Rene Laure, koja je ranije bila odvjetnica jednog od vojnih policajaca pravomoćno osuđenih zbog zlostavljanja u Lori. Nakon niza upita Novosti, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je prije godinu dana zatražilo ŽDO da preispita svoju odluku. Međutim, do današnjeg dana nismo dobili odgovor o daljnjem toku istrage.

Tokom jučerašnjeg svjedočenja Ivančić je istaknuo da je prilikom pisanja kolumne proučio iskaze spomenutih zatočenika, kao i da je izvršio uvid u Majićevu kaznenu prijavu.

- Apsurdno je i skandalozno što se dvije trećine ove tužbe odnosi na moj kritički osvrt na književno djelo tužiteljice. Osim toga, u tekstu sam jasno prenio izjave svjedoka koje opisuju što su doživjeli od gospođe Belobrajdić, pa se pitam zašto tužiteljica ne tuži svjedoke, a ne mene koji ih citiram. Pitam se i zašto svjedoci na koje se pozivam također ne bi bili saslušani u ovom postupku - rekao je Ivančić.

Međutim, sutkinja Dijana Mađerčić odbila je zahtjev Line Budak, odvjetnice SNV-a, da se sedmorica od spomenuta 24 svjedoka saslušaju u postupku u kojem se Belobrajdić požalila da je zbog Ivančićeve kolumne dobila niz prijetnji. Sve to, kazala je, nije se odrazilo samo na nju, već i na članove njene obitelji.

- Kada gledate ljude oko sebe, imate osjećaj kao da vas počinju gledati i procjenjivati prema onome što se piše o vama. Nakon što je objavljen ovaj članak, moja kćer je trebala ići na maturalnu zabavu. To su bile muke da li da ode ili ne. Iako nije htjela ići, na kraju je ipak otišla - posvjedočila je Belobrajdić, koja je još jednom odbacila svaku povezanost s mučenjima zatvorenika.

U svom tužbenom zahtjevu zatražila je da pravomoćna presuda bude objavljena u Večernjem listu. Kako je objasnila, to želi kako bi ‘što više ljudi znalo što je istina’. Na svjedočenju je potvrdila da je podnijela tužbe i protiv drugih medija koji su je povezivali sa zločinima počinjenima u Lori. Za razliku od Slobodne Dalmacije i HTV-a od kojih je već uspjela naplatiti duševne boli, ishodi tužbi koje je podigla protiv Novosti, N1 televizije te portala H-alter.org i Varaždinski.hr tek bi trebali biti poznati. Presuda u slučaju tužbe protiv Novosti bit će objavljena u petak 13. srpnja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više