Novosti

Politika

YIHR: Predsjednice, zašto ste odlikovali Tanju Belobrajdić?

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od Kolinde Grabar-Kitarović da objasni zbog čega je odlikovala pripadnicu 72. bojne vojne policije koju su žrtve iz Lore optužile za zlostavljanja u tom logoru

P1p4kaluv0ob0p96c3p88spz47j

Tanja Belobrajdić (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) uputila je Uredu predsjednice upit temeljem kojeg zahtijeva da se dostavi objašnjenje čime je Tanja Belobrajdić, pripadnica 72. bojne vojne policije, zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske - Red hrvatskog trolista. Odlukom od 28. studenoga 2018. godine Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je Tanju Belobrajdić ‘za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu’.  

‘O kontroverznostima vezanim za Tanju Belobrajdić i potencijalna kršenja ljudskih prava za vrijeme 1990-ih godina u Vojno-istražnom centru Lora pisali su brojni ugledni novinari i nezavisni istraživači. Osim toga, Dalmatinski komitet za ljudska prava 2009. godine državnim je tijelima podnio kaznenu prijavu protiv Belobrajdić zbog ‘osnovane sumnje da je u razdoblju od početka travnja do sredine kolovoza 1992. godine u prostoru VIC-a Lora u Splitu, u kojem su bili smješteni ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, ove brutalno premlaćivala, mučila i vrijeđala njihovo osobno dostojanstvo osobito uvredljivim i odvratnim postupcima (…), koristeći utjecaj koji je očito dijelom crpila iz činjenice što je bila supruga zapovjednika logora, pozivala je i poticala na počinjenje opisanih nedjela i druge zatvorske stražare, što su oni bespogovorno izvršavali”, navodi se u priopćenju Inicijative mladih.

Dvadeset i četiri zarobljenika, čija se imena nalaze u spomenutoj kaznenoj prijavi, nisu svoju stranu priče imali priliku iznijeti pred sudom jer je nadležno Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu odbacilo prijavu. Kako su Novosti već pisaleŽDO je prijavu Dalmatinskog komiteta odbacio nakon postupka pod vodstvom tužiteljice Rene Laure, koja je ranije bila odvjetnica jednog od vojnih policajaca pravomoćno osuđenih zbog zlostavljanja u Lori. Nakon niza upita Novosti, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je prije više od godinu dana zatražilo ŽDO da preispita svoju odluku. Međutim, do današnjeg dana nismo dobili odgovor o daljnjem toku istrage.

‘Unatoč postojanju određenog broja presuda cjelokupni sudski epilog o tome što se događalo u Lori za vrijeme rata, a vezano za protupravna zatvaranja i mučenja civila uglavnom srpske nacionalnosti te zlostavljanja zatočenih ratnih zarobljenika, do danas ne postoji. Javnost je slabo do nimalo informirana o zločinima koji su se 1990-ih događali u centru Splita, a državni i lokalni dužnosnici o tome godinama šute. Upravo zato važno je da predsjednica odgovori na postavljeni upit te tako doprinese suočavanju s onim što se događalo u navedenom periodu’, poručuju iz Inicijative.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više