Novosti

Kultura

In memoriam Dubravka Ugrešić (1949.-2023.)

Izložena javnom progonu i medijskom šikaniranju, Dubravka Ugrešić napustila je Hrvatsku 1993. Stoga se uvijek pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice

Large dubravka ugresic foto shevuan williams

(foto Shevuan Williams)

Dubravka Ugrešić preminula je u 74. godini života u krugu prijatelja i obitelji u Amsterdamu, gdje je živjela i radila. Dubravka Ugrešić etablirala se kao jedna od najistaknutijih europskih književnica i esejistica. Od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promjenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, njezino djelo obilježeno je rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i suosjećanja.

Izložena javnom progonu i medijskom šikaniranju poznatom pod nazivom "vještice iz Rija", napustila je Hrvatsku 1993. Stoga se uvijek pozicionirala kao transnacionalna ili postnacionalna spisateljica i zalagala za pravo autora da ne priznaju i ne poštuju etničke i nacionalne granice.

Najpoznatiji su joj naslovi: "Štefica Cvek u raljama života", "Forsiranje romana reke", "Kultura laži", "Muzej bezuvjetne predaje", "Baba Jaga je snijela jaje", "Lisica".

U egzilu koji je vremenom postao emigracija, njezine su knjige prevedene na brojne jezike. Predavala je na više američkih i europskih sveučilišta, uključujući Harvard, UCLA, Columbia i Slobodno sveučilište u Berlinu. Dobitnica je važnih književnih priznanja — između ostalih — NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.

Na ovim linkovima možete pročitati zadnji intervju Dubravke Ugrešić koji je dala za Novosti, kao i njen esej koji su Novosti donijele ekskluzivno svojim čitateljicama i čitaocima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više