Novosti

Politika

"Ako je Škoro uzeo naš slogan, neka uzme i naš program"

Udruženje građana "Grad za sve nas" iz Sremske Mitrovice, čiji je slogan za zagrebačke izbore preuzeo Miroslav Škoro, najjača je opozicija u tom gradu, a kažu da bi osnove svog programa poput zalaganja za besplatne vrtiće, obroke za školarce, javni prijevoz i bolju zdravstvenu zaštitu rado prepustili čak i Škori

Miroslav Škoro, kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba, u subotu je  započeo kampanju za predstojeće lokalne izbore. Tom prilikom ovaj zagovornik političke desnice predstavio je slogan pod kojim će nastupati u kampanji – Grad za sve nas – objašnjavajući da je Zagreb grad svih ljudi koji u njemu žive.

Nije dugo trebalo da mediji iskopaju da je ovo, poprilično liberalno geslo koje je lansirao nacionalistički Domovinski pokret, zapravo naziv udruženja građana iz Sremske Mitrovice u Srbiji. Štoviše, cijelo vizualno rješenje Škorine kampanje podsjeća na vizual srpske grupe građana, što i sami možete vidjeti ako kliknete na fotografije iznad teksta i usporedite.

Iz te stranke javili su da je slogan nastao u stranci "sukladno programu koji je Domovinski pokret pripremio za izbore u Zagrebu" i da se ne bave "googlanjem slogana po Srbiji" i još su rekli da je u vrijeme interneta teško biti originalan. Predstavljajući politički program, Škoro je kazao i da će Zagreb, ukoliko ga on bude vodio, vratiti sve dugove, jer on nikad nikome nije ostao dužan.

Za komentar smo se obratili Vladimiru Petkoviću, predsjedniku udruženja građana „Grad za sve nas“. U izjavi za Novosti, Petković je kazao da nije dobro upućen što se dogodilo, već da je samo načuo da je neka hrvatska stranka odabrala ovaj slogan. Pitao nas je o kojoj je stranci riječ i kakve vrijednosti zastupa. Kada smo rekli da se nalazi na desnom političkom spektru, Petković je komentirao da u tom slučaju ne vjeruje da imaju velike šanse na izborima.

- Ukoliko je gospodin Škoro uzeo taj logo i naš program i ukoliko sutra pobedi na izborima, a program ne primeni – onda ćemo pokrenuti pravne korake - našalio se Petković i dodao da se nada da je Škoro preuzeo i njihov program koji je, kako kaže, fantastičan i primjenjiv na svaku lokalnu zajednicu.

Kazao je da njegovo udruženje nema ništa protiv preuzimanja ovog naziva, ali ako Domovinski pokret to nije sam osmislio, već zaista samo prepisao, onda je to njihov moralni problem - objasnio je Petković.

Udruženje građana "Grad za sve" nas osnovano je u martu 2020. Petković kaže da su se formirali kao narodni pokret sa željom da se riješe 30-godišnjeg terora svih onih koji su bili na vlasti. Na prošlogodišnjim lokalnim izborima osvojili su 18 posto glasova što ih čini najjačom opozicijom u Sremskoj Mitrovici.

Zalažu se za ukidanje skupo plaćenih funkcija, fiktivnih radnih mjesta, sprečavanje zloupotrebe korištenja službenih vozila, za besplatne vrtiće, obrok za sve školarce, uvođenje besplatnog javnog prijevoza, veće subvencije za poljoprivredu, za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više