Novosti

Kultura

‘Gospođa ministarka’ gostovala u Zagrebu

Naslovnu ulogu priproste žene Živke Popović, kojoj je ministarski položaj njenog muža udario u glavu, odigrala je proslavljena glumica Svetlana Bojković

U okviru Dana srpske kulture, u srijedu je u Zagrebu, u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka odigrana predstava ‘Gospođa ministarka’ Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Banja Luke i režiji Milice Kralj. Naslovnu ulogu priproste žene Živke Popović, kojoj je ministarski položaj njenog muža udario u glavu, odigrala je proslavljena glumica Svetlana Bojković.

Puna dvorana Centra aplauzima i gromkim smijehom pratila je predstavu u kojoj su kroz kaos u jednoj porodici prikazane brojne mane društva i pojedinaca, zbog čega je Nušić sa svojim djelima, u kojim kroz smijeh secira društvene negativnosti, i dan danas aktualan. Nakon predstave se brojni glumački ansambl predstavio publici, a Svetlani Bojković uručen je buket cvijeća. Predstavi su između ostalih prisustvovali brojni članovi, aktivisti i rukovodstvo ‘Prosvjete’, na čelu s predsjednikom Milom Radovićem, manjinski i nevladini aktivisti, kao i brojni ljubitelji kazališne scene. Ansamblu iz Banjaluke predstava ‘Gospođe ministarke’ u Zagrebu bila je 102. po redu. Dan ranije ta je predstava s velikim uspjehom odigrana i u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci.

Podsjetimo da je ‘Gospođa ministarka’ prvi put izvedena 1929. godine. Jedna je od kultnih predstava u jugoslovenskom i postjugoslovenskom teatru, a protagonistice naslovne uloge bile su najpopularnije glumce u vremenima kad se predstava igrala, od Žanke Stokić i Jovanke Jovanović Dvorniković do Ljubinke Bobić i Olivere Marković. Ta predstava pretočena je i u filmove u kojima su gospođe ministarke bile Marica Popović (1958.), Ružica Sokić (1978.) i Milena Dravić (1989.).

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više