Novosti

Kronika

Нeзaустaвљиви ‘Нушић’

Eпидeмиja ниje зaустaвилa KУД из Бoрoвa дa oргaнизуje мaнифeстaциjу: Meђунaрoдни фeстивaл фoлклoрa je с jунa oдгoђeн зa крaj aвгустa, кaдa je с успeхoм уприличeн

Vc3g72kcmfr75jruvtdtawm38zz

Epidemija nije zaustavila folkloraše i likovnjake

Iako je zbog epidemije koronavirusa proteklog leta otkazana većina planiranih kulturnih događaja, u Borovu su ipak uz sve epidemiološke mere održani festival folklora i likovna kolonija u organizaciji Kulturno-umetničkog društva ‘Branislav Nušić’.

- Međunarodni festival folklora je bio planiran u drugoj polovini juna, ali oni koji su tada bili pozvani nisu mogli doći tako da smo ga odgodili za kraj avgusta. Ovaj program smo organizovali uz minimalan broj učesnika zbog trenutne epidemiološke situacije, a sličan način smo videli i prilikom našeg nedavnog gostovanja u Poljskoj - podsetio je predsednik društva Rado Bosić. Pored domaćina koji se predstavio folklornom i tamburaškom sekcijom, u programu su učestvovali Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ iz Vukovara, Ukrajinsko kulturno-prosvetno društvo ‘Ivan Franko’ iz Vukovara i Kulturno-umetničko društvo ‘Đoko Patković’ iz Bobote.

U specifičnim okolnostima, od 4. do 6. septembra je održan 29. saziv Međunarodne likovne kolonije na kojoj su učestvovala 22 umetnika koji su fond umetničkih dela borovskog društva obogatili sa 44 rada, 43 ulja na platnu i jednom bistom. Reč je o bisti Save Šumanovića u izradi skulptora Mićuna Nenezića iz Borova, učesnika svih borovskih likovnih kolonija, koji je posebno pozdravio učešće mladih umetnika.

- Oni su dali svoj pečat novim, modernističkim pristupom koji obezbeđuje kontinuitet likovnog stvaralaštva u Borovu i kvalitet rada likovne sekcije borovskog KUD-a - kaže Nenezić. Među njima je i Srđana Maksimović iz Borova koja je završila treću godinu na Akademiji za umetnost i kulturu u Osijeku.

- Naslikala sam dva ulja na platnu s motivima mačke i planina. Lepo smo se družili, a s obzirom da smo svi različiti, mogli smo razmeniti iskustva i učiti jedni od drugih – kaže Srđana. Najmlađa učesnica bila je 11-godišnja Milica Kovačević. Pored umetnika iz Vukovara, Darde i Osijeka, svoj doprinos dalo je sedam umetnika iz Srbije, iz Pivnica, Sombora, Novog Miloševa, Beograda i Pančeva koji će svoje radove dostaviti naknadno. Izložba radova biće upriličena u novembru.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više