Novosti

Kronika

‘Нушић’ лeти у Ирску

Глeдaoци су зa врeмe прeдстaвe нoсили зaштитнe мaскe, aли су длaнoви били слoбoдни и нису их штeдeли

A0au4zkvh2ezj7mm0a55grpc40t

Dramska sekcija Kulturno-umetničkog društva ‘Branislav Nušić’ iz Borova odigrala je pred domaćom publikom predstavu ‘Dve karte za Dablin’. Premijera je bila prošle godine, kada je zbog velikog interesa odigrana dva puta u sedam dana, a nakon toga još četiri puta, u Pačetinu, Trpinji, Beočinu i Obudovcu. Autorka i rediteljka predstave je Mila Landup, voditeljka dramske sekcije borovog ‘Nušića’.

- Tema je aktuelna, životna i bliska svima jer govori o odlasku ljudi s našeg područja u inostranstvo ‘trbuhom za kruhom’, ali obrađena iz šaljivog ugla. Uprkos humoru, ipak je naglašeno da je iseljavanje stanovništva ozbiljan problem - kaže ova nastavnica u penziji. Radnja ovog dramskog komada odvija se u Borovu i na aerodromima u Klisi i Dablinu, a prati odlazak bračnog para Stojana i Stoje u Irsku koji do lake zarade pokušavaju doći krijumčarenjem droge, sve to uz niz komičnih situacija.

- Predstavu smo u međuvremenu adaptirali i sada traje nešto duže od prvobitne. Do sada je smo je izveli sedam puta i zadovoljni smo. Volim to što radim i uživam. Poruka predstave je da je kod kuće ipak ajbolje - kaže Slavoljub Lazić koji igra glavnu ulogu. Lazić je dugodišnji član i jedan od osnivača borovskog KUD-a pa je osim u dramskoj sekciji, dugi niz godina bio i član prvog folklornog ansambla, a kasnije i veterana. Do sada je učestvovao u nekoliko monodrama, skečeva i predstava. U poslednjoj mu je partnerka Ljuba Bosić, penzionerka koja se u rad dramske sekcije uključila pre desetak godina.

- Ovo je moja prva važnija uloga. Dobro sam se snašla, lako učim tekst i već smo uigrani i opušteni. Malo treme je bilo jedino u Beočinu gde smo nastupili pred njihovim glumcima koji su za nas pravi profesionalci jer imaju dugu tradiciju dramskog amaterizma - priča Ljuba koja tumači ulogu Stoje. I Trivka Adnađ je penzionerka koja je u dramskoj grupi aktivna poslednjih pet godina. Ovoga puta je imala zahtevan zadatak jer je igrala dve uloge.

- Nije mi bilo teško da se uživim u obe uloge iako su potpuno različite, udovica Smilja je vrckasta i koketna, a carinica ozbiljna i stroga. Veći problem je što sam se tokom predstave morala tri puta brzo presvući - priča Trivka. U predstavi još igraju Stevan Kaman, Jasna i Lara Veselinović.

- Igrala samo ulogu devojčice Greti. Za predstavu sam naučila nekoliko pesmica na engleskom, a malo sam i plesala. Nemam tremu jer na sceni ne razmišljam o publici već samo o tome kako ću što bolje odigrati ulogu - kaže 9-godišnja Lara koja bi jednog dana volela postati profesionalna glumica.

Prema rečima predsednika KUD-a Rade Bosića dramska grupa bi s ovom predstavom trebala putovati u Stapar, Žitište i Teslić što će zavisiti od epidemiološke situacije. I na predstavi u Borovu broj posetilaca je bio ograničen i prilagođen veličini dvorane Kulturnog centra uz dezinfekciju i razmak. Gledaoci su za vreme predstave nosili zaštitne maske, ali su dlanovi bili slobodni i nisu ih štedeli da nagrade borovske glumce.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više