Novosti

Politika

Glasati se može i bez nove osobne

S obzirom da zbog pandemije više od 220 tisuća građana nije na vrijeme produžilo osobnu iskaznicu nužnu za ostvarivanje biračkog prava, provjerili smo što moraju napraviti da bi i oni glasali 17. aprila

Large izbori

Izbori se održavaju 17. aprila (foto Antonio Ahel/ATA Images )

S obzirom da je zbog gotovo trogodišnje pandemije koronavirusa bio produžen rok važenja osobnih iskaznica koje su se usprkos isteku sve do juna prošle godine smatrale valjanima, pojavilo se pitanje kako će glasati birači koji još uvijek nisu napravili novu osobnu kartu.

Teško je vjerovati da je svih 221.387 građana i građanki, kojima je osobna u tom razdoblju istekla, napravilo novu nakon odluke Vlade iz maja 2023. da moraju to učiniti u roku od 30 dana.

Treba naglasiti da pravo glasanja na predstojećim parlamentarnim izborima 17. aprila imaju samo hrvatski državljani koji uz prebivalište u Republici Hrvatskoj imaju i važeće osobne iskaznice. Oni se nalaze u popisu birača i bit će na izvacima iz registra koji će biti dostavljeni na biračka mjesta.

Oni koji nisu napravili novu osobnu iskaznicu nakon pandemije neće na dan izbora biti u popisu birača. Stanje u registru možete provjeriti do 6. aprila i po potrebi dopuniti ili promijeniti upisane podatke.

Pitali smo Državno izborno povjerenstvo kako mogu glasati oni koji nisu napravili nove osobnu iskaznice pa zbog toga nisu u registru.

Iz DIP-a su nam odgovorili da zbog toga neće izgubiti glasačko pravo. „Takav birač može na dan izbora ostvariti svoje pravo tako da u nadležnom upravnom tijelu županije, odnosno Grada Zagreba, ishodi potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu.

Na biračkom mjestu glasa tako da biračkom odboru predoči i uruči potvrdu za glasanje i svoj identitet dokaže javnom ispravom s fotografijom“, odgovorili su nam iz DIP-a.

Kako ostvariti biračko pravo opisano je u video materijalu dostupnom na DIP-ovoj poveznici ovdje, a način identifikacije birača na biračkom mjestu ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više