Novosti

Fragmenti grada

Fini susjedi

Je li osoba koja je spremna zbog psa koji mokri u kutu tužiti me represivnim organima ili čak likvidirati, možda isti onaj "fini čovjek iz susjedstva" kojemu smeta to što sam crnac, lezba ili musliman?

Large hajrudin

(foto Žarko Bašić/PIXSELL)

Još jedna tzv. cuckaroška natuknica u "Fragmentima". "Gospon, nemrete tu šetati pesa", reče mi Zagrepčanka, čini se u ranim je šezdesetim, prije koji dan. "Zašto? Ako smo na neutralnom terenu pored garaža, pazim da se pas ne približi vašem posjedu i dovoljno sam odgovoran da za njim pokupim." Pa nađem za shodno i da joj predočim dokaz pred oči i pod nos, to jest podignem vrećicu s psećim izmetom koja mi je baš u pravom trenutku bila u ruci. "Tak, nemre. Zakaj se raspravljate s menom?" "Zato što niste u pravu." "Bum vas poslikala i tužila." "Izvolite, samo dajte. Napravite i snimak. Nema više valjanog dokaza bez video-materijala..."

Tako je nekako tekla konverzacija, jedna u nizu tipičnih koje u srodnim varijacijama poznaje dosta gradskih šetača pasa. U takvim situacijama nije najupečatljivija količina negativne energije koja se u trenutku oslobađa i prokulja van iz benignog socijalnog kontakta. Šokantnija od toga je ta građanska revnost, spremnost da se u momentu, bez ikakvog valjanog razloga, na situaciju odgovori prijetnjom, gestom prizivanja represivnog aparata. Da se zaprijeti slovom Zakona Države i da se pod prividom građanske odgovornosti upre prstom, prokažu društveni elementi koji navodno remete privid harmonije poretka. Sklonost da se adekvatno odgovori na uvijek prisutni ideološki mehanizam interpelacije i zadovolje represivni aparati države. A znamo kako se takav sindrom nekad, negdje – a mnogogdje nikada nije do kraja ni zamro, već se redovito i simptomatično iznova artikulira – manifestirao: u društvenim mikrofašizmima. Kod svih onih dobrih, uglađenih građana s profinjenim manirama i ukusima kojima je bilo sasvim logično dojaviti da se u susjedstvu kriju nepoželjni drugi, recimo "smrdljivi" židovi ili komunisti.

Sjećam se da mi je jednom, prošlo je otad već desetak godina – dok smo još pokušavali socijalizirati psa koji je povremeno agresivan prema muškim psima, pa smo ga odvodili u ograđene pseće vrtove među druge pse – muškarac hladno rekao da imam "sreću da nismo na Divljem zapadu jer bih u tom slučaju već imao metak u čelu". Zanimljivo i neobično što sve i koliko toga možete empirijski saznati o ljudima ako ste u identitetu vlasnika psa. Neka su iskustva, poput opisanih, tako ružna i neprijatna da ozbiljno prijete narušavanju svjetonazorske sklonosti povjerenja u ljude i bespogovornog zagovaranja načela humanizma.

Nekima će se možda ovakve usporedbe – simbolične paralele između cuckaroških svađa i mikrofašizama – učiniti prejakima i prenategnutima, no smatram da se u tome gnijezdi opasnost premrežena nizom znakovitih simptoma. Pitam se je li osoba koja je spremna zbog psa koji mokri u kutu tužiti me represivnim organima ili čak likvidirati, možda isti onaj "fini čovjek iz susjedstva" kojemu smeta to što sam crnac, lezba ili musliman?

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više