Novosti

Društvo

VIDEO: Fašizam je najveća pandemija čovječanstva

Osamdeset godina poslije formiranja logorskog kompleksa Gospić - Jadovno - Pag, prvog ustaškog logora smrti na prostoru NDH, manjinske organizacije i civilne udruge još jednom su zatražile konačnu zabranu ZDS i raskid s ustaškom ostavštinom

Large 203412400 10159269314230535 2270761134419639841 n

Milorad Pupovac, Boris Milošević, Veran Matić i Aleksandar Tolnauer kod Šaranove jame u Jadovnu (foto SNV)

"Tko je ovo počinio? Ovo nije ljudski rod, ovo nije moj hrvatski narod. Ovo su izrodi, ovo nisu ni zvijeri. Dok smo živi dolazit ćemo na ovo mjesto. U ovoj istoj Lici pronađeni su posmrtni ostaci ustaških časnika koji su sahranjeni kao visoki hrvatski časnici. To nisu nikakvi časnici, to su ološi kakva im je bila i država", kazao je Ranko Britvić u ime udruge Veterani domovinskog rata i antifašisti (VeDRA) na komemoraciji žrtvama sistema ustaških logora Gospić-Jadovno-Pag, održanoj danas kod spomenika u Jadovnu.

Sistem logora Gospić-Jadovno-Pag otvoren je krajem aprila 1941. godine pretvaranjem kaznionice Okružnog suda u Gospiću u sabirno-tranzitni logor i mučilište. Zauzimao je teritorij od Gospića do Karlobaga, kao i dio Paga oko Metajne. U ovaj logorski sustav deportirani su deseci hiljada ljudi, uglavnom s prostora NDH.

Srpsko narodno vijeće, zajedno s Koordinacijom židovskih općina RH, eparhijom Gornjokarlovačkom i Savezom antifašističkih boraca i antifašista RH, dvanaesti su put obilježili Dan sjećanja na Jadovno 1941. Komemorativni program započeo je pored Šaranove jame, jedne od 19 velebitskih jama u kojima su skončali zatočenici, uz kadiš i pomen za sve žrtve pobijene na toj i drugim lokacijama.

Lazo Đokić iz SABA-e kazao je da su na ovom mjestu stradali ljudi koji su, prema rasnim zakonima NDH, bili građani drugog reda.

- 80 godina nakon i dalje je aktivno ustaško znakovlje i pozdravi. Sjećanje na žrtve je naša zadaća jer je fašizam najveća pandemija čovječanstva. Antifašizam i antifašističke vrijednosti moraju ući u školske klupe kako djeca, kad završe školovanje, ne bi paradirala po ulici ustaške pozdrave - rekao je Đokić.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus govorio je o zabrani pozdrava "Za dom spremni" pod kojim su stradali deseci tisuća ljudi.

- Na ovom mjestu tražim u ime tisuća i tisuća onih koji su pod pokličem "Za dom spremni" završili svoje živote, ovdje i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH, ili su odvedeni u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaškog znamenja i znakovlja kao i zabranu negiranja ustaških zločina i postojanja koncentracijskih sabirnih i logora smrti - zatražio je Kraus.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac naveo je istorijske činjenice o fašističkoj tvorevini NDH koje se danas prešućuju te da se zna na osnovi kakve državne ideje i kojih zakona je uspostavljena NDH.

- Ideje su to rasno, vjerski, etnički, jezično i kulturno čiste države sa zakonskom odredbom za obranu naroda i države, zakonskom odredbom o zabrani ćirilice, zakonskom odredbom o hrvatskom jeziku, o njegovoj čistoći i o pravopisu, zakonskom odredbom o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda, zakonskom odredbom o rasnoj pripadnosti, zakonskom odredbom o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda – nabrojao je Pupovac.

Kazao je da oni koji poriču što se dogodilo to ne rade na osnovu znanja, već propagande kakvu su prakticirali pripadnici ustaškog pokreta i NDH.

- Oni koji prešućuju čine to zbog toga što tako svjesno ili nesvjesno sudjeluju u izgradnji politike zaborava, de facto višedecenijske puzajuće političke nacionalne abolicije onih koji su osmislili, organizirali i proveli strašan jadovanski zločin genocida. Brisanje sjećanja na njega i forsiranje sjećanja na žrtve odmazde prema pripadnicima poražene vojske NDH po završetku Drugog svjetskog rata u javnoj svijesti današnje Hrvatske ovu negacionističku i revizionističku politiku čini prihvatljivijom u prosječnoj javnoj svijesti, lišenoj prilike za suočavanje sa zločinima ustaša i NDH - ocijenio je Pupovac.

Pored centralnog spomenika na Jadovnu bili su prisutni još i Boris Milošević, izaslanik Vlade Hrvatske, Dragana Jeckov ispred Hrvatskog sabora, Veran Matić, izaslanik predsjednika Republike Srbije, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine i Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Počast su odali uz vijence i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, Splita, Grubišnog Polja te županijska vijeća srpske nacionalne manjine Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije, kao i predstavnici veleposlanstva Srbije i Austrije. Stihove pjesme "Slana", autorke Anete Vladimirov, govorio je David Bilić. 

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više