Novosti

Kronika

Euri nisu pali s neba

Deset godina uspešnog rada Poduzetničko-razvojnog centra Erdut: Zahvaljujući PORC-u Opština Erdut je u periodu od 2011. do 2014. godine bila druga u Hrvatskoj po povlačenju sredstava evropskih fondova

Mmqp672v6yny27sdklwauso7uai

Vredan jubilej, vredna sredstva – osoblje PORC-a i gosti 

Preduzetničko-razvojni centar opštine Erdut obeležio je deset godina postojanja i rada. Tim povodom, na svečanosti u Kulturnom i naučnom centru ‘Milutin Milanković’ u Dalju, predstavljen je rad ove lokalne razvojne agencije koja je u prvoj deceniji svog postojanja realizovala 52 projekta kroz koje je iz nacionalnih i evropskih fondova povučeno blizu 29 miliona kuna. Rad PORC-a obeležio je projekat Evropske unije iz programa IPA ‘Razvoj infrastrukture u preduzetničkoj zoni Bijelo Brdo’ vredan oko 600 hiljada evra.

- To je naš prvi veliki projekat. Do 2011. godine uglavnom smo realizovali manje projekte iz nacionalnih izvora finansiranja - kazala nam je Bojana Orsić, direktorica PORC-a koja najveći uspeh vidi u razvoju ljudskih kapaciteta.

- U deset godina obučili smo desetero ljudi za rad na projektima od kojih devetero danas radi na pisanju i provođenju projekata. Ljudski kapaciteti su nešto nemerljivo - ističe Bojana Orsić s kojom u zajedničkom timu radi još troje ljudi: projekt-menadžeri Siniša Bulajić i Jelena Eklemović i sekretarka Gordana Čer-Krnjajić.

Samo ove godine PORC je predao različite projekte u vrednosti oko 30 miliona kuna. U planu je, kažu, zapošljavanje još jedne mlade osobe koja će isključivo raditi na projektima Evropa za građane Erasmus.

- Naša vizija je osiguravanje platforme za još veći broj ideja, resursa i znanja između preduzetnika, jedinica lokalne samouprave i stanovništva kroz nove oblike saradnje, održivi razvoj i potencijale fondova EU s posebnim naglaskom na edukaciju, zaštitu postojećih i kreiranje novih radnih mesta na području erdutske opštine - ističu u PORC-u.

Zahvaljujući rezultatima ove privredne insitucije Opština Erdut je u periodu od 2011. do 2014. godine, po istraživanjima Instituta za finansije, bila druga opština u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz evropskih fondova. Među uspešno provedenim projektima su i Vinske ceste, Poučna staza značajnog krajobraza u Erdutu, Turistica, Visitus koji ima za cilj obogaćivanje turističke ponude za slepe i slabovidne osobe, Slovake.eu, Putevima EU i drugi.

Osim brojnih projekata, PORC je za opštinu Erdut izradio četiri strateška dokumenta, održao 789 savetovanja preduzetnika, a različite radionice pohađalo je oko tri hiljade polaznika. Jedan od korisnika usluga bio je Goran Coha iz Borova, vlasnik Grafičke radionice Fist koji je uz pomoć PORC-a uspešno aplicirao za sredstva iz programa poticanja razvoja preduzetništva.

- Odobreno mi je 236 hiljada kuna, što je 70 odsto od maksimalno mogućeg iznosa. Isplatilo se jer neke od tih strojeva za koje smo aplicirali i dobili putem projekta, svojim sredstvima nikada ne bih mogao nabaviti - priča Coha.

Postignutim rezultatima PORC- a posebno je zadovoljan Jugoslav Vesić, načelnik opštine Erdut koja je stopostotni osnivač preduzetničkog centra.

- Nakon deset godina imamo jednu zdravu instituciju koja može da se uhvati u koštac sa bilo kojim projektom i odgovorno tvrdim da PORC može da stane uz rame čak i velikim regionalnim razvojnim agencijama - istakao je Vesić čestitajući desetogodišnji jubilej.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više