Novosti

Politika

Gdje smo i kako stojimo s EU projektima?

Srpsko narodno vijeće održalo je skup o stanju projekata u općinama i gradovima u kojima je više od 15 posto Srba

U okviru istraživanja SNV-a o kvaliteti, opsegu i učincima apsorpcije Evropskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI) u financijskoj perspektivi 2014-2020., u općinama i gradovima u kojima udio Srba čini preko 15 posto, u Zagrebu je 9. decembra održan skup na kojem su, uz predstavnike SNV-a i Centra za razvoj SNV-a, prisustvovali i zamjenici župana i gradonačelnika, kao i načelnici i zamjenici općina sa srpskom većinom ili značajnom manjinom.

Cilj istraživanja koje SNV organizira zajedno s vanjskim stručnjacima prikupljanje je podataka o prijavljenim, dobivenim i provedenim projektima te njihovom utjecaju na razvoj lokalnih zajednica u Hrvatskoj. Podaci će omogućiti identificiranje nedostataka i problema koji utječu na apsorpcijski kapacitet i pozitivni utjecaj ESI fondova na razvoj ciljanih općina i gradova u fazama programiranja, pripreme natječajne dokumentacije i kriterija ocjenjivanja, prijave i ugovaranja, te provođenja projekata. Na osnovu podataka iz jedinica lokalne samouprave, izradit će se preporuke za unapređenje modela distribucije sredstava u financijskoj perspektivi 2021-2027. u cilju povećanja uspješnosti povlačenja sredstava ciljanih općina i gradova.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika SNV-a i saborskog zastupnika Borisa Miloševića, koji je naglasio značenje prikupljanja podataka s terena, o ciljevima projekta govorile su Sandra Benčić i Nives Miošić. Učesnici u diskusiji složili su se da najviše šanse za dobivanje projekata, koji nose najviše sredstava, imaju razvijenije općine jer manje imaju manje kapaciteta. Osim toga, državna politika diskriminira slabije razvijenije, a mnoge općine i gradovi koji imaju dobru apsorpciju, tj. dobivaju dosta sredstava, imaju lošu distribuciju, pa neki njihovi dijelovi dobivaju manje malo sredstava i ostaju nerazvijeni.

O ciljevima i nastojanjima za Novosti govore voditeljica Centra za razvoj Mila Tatović Ramljak i konzultantica Nives Ivošić.

- Želim da se što više naših općina i gradova uključi u istraživanje kako bismo se mogli na temelju rezultata perspektive 2014 – 2020. što bolje pripremili za novu perspektivu 2021. – 2027. i da želimo da vidimo gdje su bili najveći problemi, zbog čega nisu bila povučena sredstva u većem obimu i kako te probleme prevenirati za novo razdoblje - rekla je Mila Tatović Ramljak, naglasivši da je odaziv bio jako dobar.

I Nives Miošić bila je zadovoljna odazivom i diskusijom.

- Ljudi su bili izrazito otvoreni i aktivni, a pismenim putem dobili smo puno podataka kojih nema nigdje u službenim podacima i koji će nam biti vrlo važni za analizu. Uz one koji su stigli iz općina i gradova, obradit ćemo i ostale, tako da ćemo imati više izvora podataka da bismo dobili dokaze.

Naredni sastanak na kojem će biti prezentirane preliminarne baze podataka bit će održan u januaru 2020. a potpuna slika o situaciji u općinama bit će poznata tokom februara.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više