Novosti

Politika

Država tuži Možemo! zbog previše žena na listi

U utorak će se održati prvo sudsko ročište u procesu koji je Republika Hrvatska pokrenula protiv platfotme Možemo! od koje traži 40.000 kuna jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena

Large mozemo foto

Od ukupno 31 osobe na listi njih 23 su bile žene (foto Možemo/FB)

Vijest stiže iz rubrike "Vjerovali ili ne?". Platformu Možemo država tuži za 40.000 kuna, jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena. Naime, od ukupno 31 osobe na listi njih 23 su bile žene.

Ročište na Općinskom sudu u Osijeku održat će se u utorak, a iz platforme dan uoči ročišta i konferencije za medije, poručuju da je njihov stav jasan: "Tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj".

Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30 posto žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore, podsjećaju iz platforme.

"Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje", istaknuli su iz Možemo u objavi na društvenim mrežama.

Naglasili su da su ponosni na broj žena koje su imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su, kažu, pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama i zato će se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više