Novosti

Kultura

Дoсиje Дoситej

Бeoгрaдски дрaмски умeтник Влaдимир Цвejић мoнoдрaмoм у Српскoм дoму у Вукoвaру приближиo je учeницимa oсмих рaзрeдa oснoвних и других рaзрeдa срeдњих шкoлa лик и дeлo Дoситeja Oбрaдoвићa

Large informator dosije dositej  %c4%87irilica

Vladimir Cvejić kao Dositej

Kako bi učenicima osnovnih i srednjih škola u određenoj meri olakšali savladavanje nastavnog programa, koji obrađuje period prosvetiteljstva, u Srpskom domu u Vukovaru organizovano je 29. novembra izvođenje monodrame "Dosije Dositej", posvećene Dositeju Obradoviću.

- Ovo je drugi put da je monodrama izvedena u Vukovaru, u nešto savremenijem izdanju, a sve sa ciljem da pružimo edukativni doprinos obrazovnom sistemu - rekao je direktor Ustanove u kulturi Nebojša Vidović. Pojasnio je da je održavanje predstave koncipirano prema nastavnom planu i programu srpskog jezika, u osnovnim i srednjim školama.

Beogradski dramski umetnik Vladimir Cvejić približio je učenicima osmih razreda osnovnih i drugih razreda srednjih škola lik i delo Dositeja Obradovića na jedinstven način.

- Prosto je neverovatno šta je on sve uspeo da postigne u svoje vreme - istakao je Cvejić podsetivši da se predstava izvodi dve godine u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu i da je za pripremu pročitao brojne knjige, u kojima autori ističu posebnost velikog naučnika.

Specifično je što se predstava u Beogradu izvodi u spomenutom muzeju, mestu gde je upravo 1808. godine koračao Dositej Obradović, jedan od osnivača Beogradskog univerziteta. U predstavi je specifično i njegovo svedočenje, koje u mnogim delovima deluje neverovatno jer pokazuje šta je sve pre dva veka i kojim prevoznim sredstvima ovaj reformator obišao.

Predstava traje sat vremena i ne zamara. Kod publike je više bila prisutna neverica nego zamor.

- Fascinantno je kako je Dositej u svojim poznim godinama iz velelepnog Trsta došao u tadašnju ustaničku Srbiju, po blatu i kamenu - ispričao je Cvejić podvukavši da je njegova žrtva nauci ogromna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više