Novosti

Manjinski zastupnik

Dodatak i penzionerima s isključivo stranim mirovinama

Da bi dobili pomoć, umirovljenici koji uz hrvatsku primaju i inozemnu mirovinu, najčešće iz zemalja bivše SFRJ, moraju do 30. juna predati zahtjev HZMO-u, dok je rok prijave onima koji imaju samo inozemne mirovine, a takvih je 38 tisuća, zadnji dan avgusta

Large penzija

Jednokratna pomoć inozemnim umirovljenicima počet će se isplaćivati u srpnju (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Novom dopunom odluke o isplati jednokratnog dodatka umirovljenicima, koju je Vlada donijela 25. maja, još će 38 tisuća umirovljenika koji primaju samo inozemnu mirovinu biti obuhvaćeno ovom mjerom državne pomoći.

"Najveći krug navedenih osoba obuhvaća korisnike mirovine iz republika bivše SFRJ, s prebivalištem na području Republike Hrvatske, koji nerijetko primaju mirovine nedostatne za podmirenje životnih potreba. Međutim, osim mirovine iz bivše SFRJ, identificiran je i određeni broj korisnika iz država članica Europske unije, stoga su radi jednakopravnog položaja ovom odlukom obuhvaćeni i ti korisnici. Predlaže se jednak granični iznos za sve korisnike u visini od 610,00 eura", stoji u odluci Vlade.

Od ožujka su umirovljenici koji primaju do 260 eura hrvatske ili hrvatske i inozemne mirovine mogli primiti dodatak u iznosu od 160 eura, dok su oni kojima mirovine iznose od 470,01 do 610 eura dobili 60 eura pomoći. Na mirovine između 260,01 i 330 eura država je doplatila 120 eura, dok je na mirovinu od 330,01 do 470 eura stiglo još 80 eura dodatka.

Na saborskoj sjednici u srijedu zastupnik SDSS-a Boris Milošević kazao je da će uz korisnike hrvatskih mirovina, kao i onih s tzv. inozemnim elementom, dakle onih koji uz hrvatsku mirovinu primaju i mirovinu iz inozemstva, dodatak moći dobiti i penzioneri koji je dobivaju samo iz inozemstva.

Za prvu skupinu (hrvatske mirovine te hrvatske plus inozemne) uvjet je da imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri mjeseca i da dostave dokaz o iznosu inozemne mirovine za mart 2023. Obrazac se može preuzeti na stranicama HZMO-a. To moraju napraviti najkasnije do 30. juna ove godine.

- To je važno, jer dio građana nije znao da moraju predati dodatne dokaze. Ne smijemo zaboraviti na njih jer se radi o našim građanima koji također teško žive - rekao je Milošević.

Uvjet za pomoć onima koji primaju samo inozemne mirovine je da na području Hrvatske imaju prebivalište u neprekidnom trajanju od tri mjeseca neposredno prije donošenja odluke, da mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Hrvatskoj i pod uvjetom da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) do 31. avgusta 2023. godine dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine isplaćene za april 2023. godine.

Jednokratna pomoć inozemnim umirovljenicima počet će se isplaćivati u srpnju i biti isplaćena najkasnije u oktobru. Do aprila ove godine isplaćena je jednokratna pomoć za gotovo 696 tisuća hrvatskih umirovljenika.

Milošević je također upozorio da je demografski pad zahvatio i pripadnike svih nacionalnih manjina, osim romske, a da je čak 30 posto ukupne populacije u Republici Hrvatskoj starije od 60 godina. Istaknuo je da strije osobe, posebno u ruralnim krajevima, često ostaju prepuštene same sebe.

Upravo su zbog toga posebno vrijedni projekti, poput onog "Zaželi" putem kojeg se zapošljavaju starije žene i pomaže starijima. Podsjetio je i na projekt Srpskog narodnog vijeća "Od vrata do vrata" koji se provodi na području više općina i gradova i nudi besplatnu vožnju starijim osobama, ali i ukazao na potrebu sustavne brige oko starijih.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više