Novosti

Kronika

"Чувaркућa" зa здрaвљe

Српскo удружeњe жeнa "Дукaт" из Бeлoг Maнaстирa њeгуje стaрe нaчинe фaрбaњa ускршњих jaja: Првo jaje oфaрбaнo у црвeнo чувa сe дo идућeг Ускрсa и нaзивa сe "чувaркућa" jeр чувa кућу и штити циjeлу пoрoдицу

Large 4

Radmila Ognjenović (desno) s članicama "Dukata"

Sredinom 2014. godine u Belom Manastiru osnovano je Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat", koje uspješno djeluje već skoro osam godina. Predsjednica Radmila Ognjenović kaže da "Dukat" provodi programske aktivnosti kojima je cilj očuvanje tradicije, jezika i kulture Srba u Baranji te njegovanje međunacionalne saradnje, tolerancije i ljepote življenja. Članice "Dukata" spoznale su prave vrijednosti života i važnost sloge za uspjeh svih nas.

- Mi žene život stvaramo, negujemo i večno brinemo o svojim porodicama, ali i o očuvanju tradicije. U "Dukatovoj" prostoriji u novoizgrađenom dijelu Srpskog kulturnog centra u Belom Manastiru, ususret Uskrsu, izložile smo mali prikaz šaranih jaja i pokazale umeće u njihovom farbanju – objašnjava nam predsjednica "Dukata".

- Ono što Uskrs čini tako posebnim praznikom jeste farbanje jaja. Mi smo to naučile od baka i prabaka pa to i danas radimo onako kako su to one radile. Na Veliki petak (a može i u preduskršnju subotu) ne radi se ništa drugo – samo se farbaju jaja, a to se tradicionalno radi na dva načina. Po prvom načinu razni oblici lišća operu se i tako ovlaženi stave na jaja, koja se potom čvrsto stegnu u najlon-čarapu i kuvaju u lukovini. Poslije kuvanja na jajima ostanu šare u obliku lišća.

- Drugi način je šaranje voskom, a to je najlepši način. Tekućim voskom, pomoću "pisaljke", na ohlađeno skuvano jaje nacrta se željena šara, npr. cveće, ptice i drugi motivi. Potom se jaje stavlja u željenu boju, najčešće crvenu, a kad se postigne željena nijansa boje, skida se vosak pa na jajetu ostaje bela šara – kaže Radmila Ognjenović.

U novije vrijeme mnogo je novih tehnika i načina šaranja jaja. Članice "Dukata" usvojile su i te tehnike i načine pa i njih primjenjuju na svojim radionicama, slijedeći tako nove modne trendove. Uskršnjim jajima, inače, pripisuju se posebno simboli plodnosti, zdravlja i moći. Po običaju prvo jaje ofarbano u crveno ostavlja se sa strane i čuva do idućeg Uskrsa. To jaje naziva se "čuvarkuća" i po narodnom vjerovanju ono čuva kuću i štiti cijelu porodicu te donosi napredak i dobro zdravlje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više