Novosti

Društvo

Ćorušić na tupferima

Prije 19 godina Ćorušić je pacijentici operirao jajnik, a u njenom organizmu ostao je tupfer koji joj je izvađen u Ogulinu nakon 80 dana. Ćorušić i KBC Zagreb sve su negirali, ogulinske liječnike sumnjičili da izmišljaju, a pacijentici je na kraju isplaćeno 137.000 kuna odštete

Large hrvoje

Ante Ćorušić na tribini o raku jajnika u Zagrebu 2016. (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb i istaknuli liječnik iz redova HDZ-a Ante Ćorušić, koji je zbog vađenja zdravog jajnika jednoj pacijentici navodno ostao bez ministarskog mjesta u vladi Tihomira Oreškovića, prije 19 godina vodio je operativni zahvat na jajniku druge žene koji je doveo do teškog narušavanja njenog zdravlja. Tijekom zahvata, naime, u organizmu pacijentice ostao je tupfer, odnosno gaza za upijanje tekućine, koju je zamijetio i izvadio liječnički tim bolnice u Ogulinu 80 dana nakon propusta KBC-a Zagreb. Da nisu pronašli tupfer, greška operativnog tima na čelu s Ćorušićem mogla je biti fatalna. Priča je u kontekstu Ćorušića skandalozna i zbog njegove naknadne reakcije na optužbe, u kojoj je bilo pokušaja zataškavanja i teških kleveta na račun doktora koji su ispravili greške njegovog tima.

Optužio je, naime, kolege iz Ogulina da su izmislili priču o izvađenoj gazi zato što u tamošnjoj bolnici radi medicinska sestra koja je snaha pacijentice! Tome se pridružila i cijela zagrebačka bolnica, predvođena tadašnjim ravnateljem Željkom Reinerom, tvrdeći da je operacija obavljena bez ikakvih propusta. Da je Ćorušićeva verzija događaja, garnirana podrškom tužene bolnice, bila nekolegijalna, neetična i skandalozna laž dokazuje činjenica da je KBC Zagreb sudskim putem bio prisiljen platiti odštetu u iznosu od 137 tisuća kuna.

Sporni zahvat desio se 2. travnja 2003. godine. Umirovljena učiteljica iz Ogulina Milica Jurašić, koja je tada imala 63 godine, operirana je zbog sumnji na tumor na desnom jajniku. Ćorušić je vodio operativni zahvat u kojem su odstranjene ciste. Tada su uslijedili višemjesečni problemi za pacijenticu. Nepodnošljiva bol u trbuhu i temperature nisu splašnjavale. Doktor u ogulinskoj bolnici Miljenko Plavljanić prvi je posumnjao na strano tijelo u organizmu. Krajem lipnja 2003. u trbušnoj šupljini pronađeno je i izvađeno strano tijelo. U bolničkom nalazu spominje se "u klupko smješten oveći tupfer u abdomenu". U izjavi za Feral Tribune Milica Jurašić je rekla da je bio veličine šake. "Osamdeset dana nosila sam krpu u sebi. Mogla sam umrijeti samo tako. Za dlaku sam se spasila. Liječnici su mi kazali da sam imala sreću što nisam dobila sepsu i da se sasvim sigurno ne bih izvukla da sam bila slabija", rekla je tadašnjem Feralovom novinaru Goranu Borkoviću. Bolovi i komplikacije nisu, međutim, stali ni nakon ogulinske operacije: uz otekline, utvrđeno je i puknuće debelog crijeva, nakon čega su uslijedile još dvije operacije i gotovo jednogodišnja ambulantna i kućna njega. "Pokušali smo kontaktirati bolnicu u Petrovoj, ali su nas ignorirali", otkrila je Jurašić, zbog čega je preko odvjetnika Tihomira Rubeše odlučila podnijeti tužbu protiv bolnice za naknadu štete. Kronologija njenog spašavanja i vađenja tupfera pažljivo je dokumentirana u otpusnom pismu bolnice u Ogulinu, što su Novostima potvrdili i svjedoci koji su bili prisutni u operacijskoj sali.

No reakcija prozvanog KBC-a, čiji je ravnatelj u tome trenutku bio Željko Reiner, član HDZ-a i kasniji predsjednik Sabora, bila je šokantna koliko i cinična. Iako je u dokumentu ogulinske bolnice koji su potpisali nadležni dr. Plavljanić i šef odjela Hasan Nagi detaljno opisan pronalazak gaze u trbuhu pacijentice, iz KBC-a su odgovorili da ne postoji fotografija tupfera. Slabo uvijenim pravnim leksikom optužili su, dakle, ogulinske doktore da izmišljaju i da je njihova operacija u Zagrebu obavljena bez ijednog propusta. "Tuženik osporava navode optužbe da je medicinsko osoblje tuženika (KBC Zagreb, op. a.), zbog grubog nemara, nakon ginekološke operacije ostavilo tupfer u abdomenu (...) S obzirom na to da je medicinsko osoblje tuženika u navedenom slučaju postupalo stručno i bez ikakvih propusta, ne postoji nikakva krivnja niti odgovornost tuženika za bilo kakvu štetu tužiteljici", poručili su u odgovoru na tužbu.

Uprava bolnice neopravdano je stala na stranu svojeg osoblja, koje ju je možebitno brifiralo lažnim informacijama. Jer Ćorušić je u službenom očitovanju također negirao optužbe, što je ponovio i u medijskom istupu. "Morate imati neki dokaz da biste tvrdili da je ostao tupfer", poručio je Ćorušić u izjavi za Feral, izrekavši potom tešku uvredu na račun kolega u Ogulinu i njihove dokumentacije. "Osobno sumnjam u nalaz bolnice u Ogulinu. Znate, ona ima rodbinu tamo. Uostalom, da je nešto ostalo nakon operacije, o tome je morao ostati neki trag", rekao je Ćorušić i u nastavku dodao da čak i u slučaju zaostalog tupfera u trbuhu – što je odbacio kao scenarij za ovaj događaj u prijašnjoj rečenici – nije moglo doći do oštećenja debelog crijeva i višemjesečnih komplikacija koje su uslijedile. Zašto? "U medicinskoj dokumentaciji takav primjer ne postoji", rekao je. Također, negirao je neslužbene priče da je za propust odgovarala medicinska sestra nadležna za gaze tijekom operacije, tvrdeći da je u ovom postupku izvršena kontrola i da se, uostalom, o svakoj operaciji vodi precizna dokumentacija.

Doktor Plavljanić odgovorio je da tupfer nisu fotografirali zato što nisu imali takvu praksu. Nije mu, moguće, bilo ni u primisli da će ga kolege iz druge bolnice – uključujući i bolnicu samu – optužiti da je sve izmislio zato što pacijentica "ima rodbinu" koja je tamo u radnom odnosu. Plavljanić je potom posredno komentirao i Ćorušićeve tvrdnje, prema kojima posljedične komplikacije nisu mogle biti uzrokovane tupferom. "Nema da tupfera nije bilo. Posljedice su bili bolovi, temperatura, fizička i psihička iscrpljenost, iščekivanje, otvaranje fistule, naknadne operacije...", izjavio je. Budući da je zagrebačka bolnica na čelu s Reinerom bila prisiljena isplatiti odštetu zbog teških propusta i još težeg narušavanja zdravlja pacijentice, pokazalo se da su oni zapravo cijelo vrijeme iznosili neistine, s naglaskom na Ćorušića. Godine 2012. Milici Jurašić dijagnosticiran je rak crijeva na mjestu gdje je devet godina prije neosporno zaostao tupfer, uzrokujući zdravstvene probleme koji vjerojatno nisu nestali do dijagnoze i posljedične smrti 2014. godine. Godine 2012., kad je Reiner zamijenio ravnateljsko mjesto u KBC-u za poziciju saborskog zastupnika HDZ-a, javnost je Ćorušića – sada i na poziciji šefa HDZ-ovog Odbora za zdravstvo – počela percipirati kao njihovog kandidata za ministra zdravstva. On je u medijima davao sve od sebe da kroz neukusne ispade udovolji krajnje desnim kriterijima tadašnjeg šefa stranke Tomislava Karamarka i Katoličke crkve. To mu ipak nije pomoglo, jer na kraju nije dospio u kabinet Tihomira Oreškovića. U recentnom tekstu Nacional je napisao da je razlog bio veto HDZ-ovog koalicijskog partnera Mosta, do čijeg je čelništva došla informacija da je pacijentici s početka teksta izvadio krivi jajnik.

Ćorušić, izgleda, i dalje nije sklon vjerovati da je nešto naročito pogriješio, iako je i u tome slučaju KBC Zagreb u nagodbi isplatio 83 tisuća kuna odštete, pa je paralela između ova dva slučaja više nego očigledna. "Nisam ja bitno oštetio ženu, dapače – prvom operacijom omogućio sam joj da rodi", poručio je prošli tjedan na HRT-u. No čak i nakon toga teškog propusta uspio je uz, kako tvrdi Nacional, ključno lobiranje Kaptola u smjeru HDZ-a, od 2016. voditi najveći bolnički kompleks u Hrvatskoj. Od 2020. godine teče mu drugi četverogodišnji mandat. S obzirom na najnovije medijske objave, prema kojima je privođen zbog vitlanja pištoljem u pijanom stanju i zbog svježeg otkrivanja identiteta pacijentice na javnoj televiziji kojoj je izvadio zdravi jajnik, pitanje je hoće li ga okončati. Da se radi o zeru pristojnijoj državi, zbog ponašanja koje je manifestirao u slučaju gospođe Jurašić prije skoro 20 godina – u kojem je javno optuživao kolege da lažu i posredno zataškavao teške propuste za vrijeme operacije koju je vodio – možda bi njegovo daljnje avansiranje u sustavu javnog zdravstva bilo ograničeno na sferu znanstvene fantastike. Ćorušića smo, inače, pokušali dobiti telefonski i putem SMS poruka. Htjeli smo čuti što danas ima za reći o tvrdnjama koje je tada javno iznosio na račun kolega i o cijelom slučaju. No do zaključenja teksta nije odgovorio na naše upite.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više