Novosti

Politika

Čežnje i snovi na Queer Zagrebu

Udruga Domino od 17. do 24. svibnja organizira 17. izdanje Queer Zagreb Festivala tokom kojeg će se u Zagrebu predstaviti umjetnice i umjetnici te kustosi iz Njemačke, Italije, Hrvatske, Srbije, SAD-a, Slovenije i Velike Britanije

Udruga Domino od 17. do 24. svibnja organizira 17. Queer Zagreb Festival tokom kojeg će se u Zagrebu predstaviti umjetnice i umjetnici te kustosi iz Njemačke, Italije, Hrvatske, Srbije, SAD-a, Slovenije i Velike Britanije. Ovogodišnje izdanje festivala donosi bogati kulturni program obilježen estetikom koja se poigrava žudnjama, identitetima i snovima.

Kroz osam festivalskih dana publika će moći pogledati niz predstava, između ostalog i kazališni happening ‘Usmeni spomenik’, nagrađivanih domaćih autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić, čija je premijerna izvedba u formi turističke šetnje gradom održana u prosincu 2018. Na ovogodišnji Queer Zagreb dolazi dugogodišnji prijatelj festivala, njemački autor Raimund Hoghe sa svojom zapaženom predstavom ‘Canzone per Ornella’ koja je premjernu izvedbu imala na Festivalu u Avignonu te mlada zvijezda njujorške koreografske i plesne scene Joshua Monten s plesnom predstavom ‘Romeo Romeo Romeo’. Stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti postat će pak mizanscena performasna ‘Monamipierrotmonami’ talijanskog umjetnika Jacopa Milianija.

Posebna programska poslastica stiže kao hommage kultnom Woodstocku spektakularnim glazbenim performansom ‘Pedeset nijansi Queera’. Obilježavajući 50 godina Woodstocka, Zdenka Kovačiček, pojavljuje se u ulozi neponovljive Janis Joplin, karizmatični roker s holivudskim iskustvom Zlatko Burić Kićo u ulozi Joe Cockera, a sve to u režiji Branka Brezovca. Na ovom jedinstvenom događaju nizat će se glazbene izvedbe, performansi i videoinstalacije evocirajući sjećanja na tu nezaboravnu proslavu slobode.

Ove godine Domino ima čast otvoriti izložbu japanskih drvoreza Shunga u Meštovićevom paviljonu HDLU-a, bit će to prvo predstavljanje shungi u ovom dijelu Europe. Shunga slike bile su izrazito popularne u Japanu, a nazivane su i ‘proljetnim slikama’ te su ih izrađivali svi veliki majstori drvoreza poput Hokusaia, planetarno poznatog po Velikom valu, čije će slike biti izložene i u Zagrebu. Te eksplicitne, zabranjivane i prekrasno detaljne erotske slike, grafike i knjige inspirirale su Toulouse-Lautreca, Rodina i Picassa, a utjecaj shunge vidljiv je i u današnjoj pop-kulturi Japana, od tattoo umjetnika do anima i mangi. Početkom 21. stoljeća shunga biva ponovno otkrivena i predstavljena široj javnosti velikom izložbom u londonskom British Museumu, a jedan od kustosa British Museuma, Stuart Frost, sudjelovat će i na zagrebačkoj izložbi.

Posebni segment festivala donosi seriju programa posvećenih dizanju vidljivosti potpune anatomije klitorisa. Tokom Queer Zagreba održat će se niz radionica na kojima će polaznici izrađivati 3D modele klitorisa, vesti klitorise s feminističkim citatima, čitati i raspravljati o svemu što se klitorisa tiče i dotiče. Kao kruna svega, klitoris ulazi i u javni prostor, velikom instalacijom rascvjetanog klitorisa na jednom od zagrebačkih trgova.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više