Novosti

Društvo

Borba za berivo

Država bi se mogla suočiti s brojnim milijunskim tužbama za novčane odštete oko zaostalih invalidnina pripadnika HVO-a

Large intrigator dragan hvo

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Ustavni sud lanjskog 20. prosinca većinom glasova ukinuo je pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda RH iz rujna 2020., čime je usvojio ustavnu tužbu Ive Lemešića iz Karlovca, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Orašja, kojemu je potonji sud odbio priznati status stopostotnog ratnog vojnog invalida (RVI) s pravom na invalidsku mirovinu i dodatak za njegu i pomoć.

Lamešić nije jedini koji je 1993. i 1994. godine ranjen na "južnom bojištu" i koji je tužio državu: nakon donošenja Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz 2017. godine, upravni sudovi zaprimili su brojne pojedinačne tužbe bivših pripadnika HVO-a, koji su nakon ranjavanja od 1997. do 2000. dobili statuse ratnih vojnih invalida, a na temelju prijava o invalidnosti koje su pisali nekadašnji visoki dužnosnici Ministarstva obrane poput Ljube Ćesića Rojsa i tadašnjeg načelnika Marinka Krešića. Potvrde, kojih je bilo na tisuće, o navodnoj invalidnosti, izdavale su i liječničke komisije iz BiH, koje je MORH olako, bez ikakve provjere, potvrđivao. U pravomoćnom rješenju Visoki upravi sud je ocijenio da Lemešić nije bio pripadnik Oružanih snaga RH, već pripadnik HVO-a, te da slijedom toga ne može imati status hrvatskog branitelja, odnosno hrvatskog ratnog vojnog invalida.

No Ustavni sud se u najvažnijem pozvao na članak 139. gore navedenog zakona u kojem se navodi da državljani RH i pripadnici HVO-a koji su u Hrvatskoj ostvarili pravo na isplatu osobne invalidnine imaju pravo na nastavak korištenja tog prava i nakon stupanja na snagu novog zakona iz 2017. Tako bi se država mogla suočiti s brojnim milijunskim tužbama za novčane odštete oko zaostalih invalidnina pripadnika HVO-a.

Treba reći i da troje ustavnih sudaca – Lovorka Kušan, Goran Selanec i Andrej Abramović – u svom poslovično izdvojenom mišljenju, pravni stav većine sudaca Ustavnog suda ocjenjuju neodrživim i neustavnim. "Prinadležnosti proizlaze iz statusa, to je osnova pravne države. Ako su ostvarena greškom, nenamjernom ili namjernom, gubitak statusa mora značiti i gubitak beriva koja iz statusa proizlaze", zaključuju ti suci.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više