Novosti

Politika

Biskupi protiv prava istospolnih partnera da udomljavaju djecu

'U hrvatskoj se tradiciji i u kulturi shvaćenoj u najširem smislu obitelj poima kao zajednica majke, oca i njihove djece, i takav pogled nipošto ne treba mijenjati niti ga označavati nazadnim, neciviliziranim, zastarjelim. On je dio hrvatskoga i općeljudskoga identiteta', poručuju iz komisije Iustitia et pax

Eodxlhstinftal79jiafaoheiwa

Vladimir Dugalić i Nenad Hlača (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon što je Ustavni sud početkom februara s devet glasova za i četiri protiv donio odluku da gej partneri imaju pravo ući u registar potencijalnih udomitelja, konzervativne struje u Hrvatskoj ne miruju.

Udruga ‘U ime obitelji’ najavila je prošlog mjeseca osnivanje građanske inicijative okupljene oko neslaganja s odlukom Ustavnog suda koja svima pod istim uvjetima omogućava udomljavanje. Predsjednica te udruge Željka Markić je izjavila da je neprihvatljivo da Sud na taj način odlučuje o pitanju odnosa društva i države prema djeci te da Ustavni sud na silu nameće takvo rješenje i nalaže upravnim tijelima i sudovima da zakon tumače suprotno onome što u njemu stoji.

Nije dugo trebalo čekati zvanično očitovanje Katoličke crkve. U srijedu, 4. marta, stav o odluci Ustavnog suda iznijela je komisija Hrvatske biskupske konferencije 'Iustitia et pax' u Zagrebu. U podužem priopćenju komisija se osvrnula na društvene implikacije ove odluke, pa tako smatraju nedopustivim da se Ustavni sud stavio u poziciju zakonodavca i da je odluka 'pod snažnim utjecajem europskih strujanja, pravnih tendencija neoliberalnih svjetonazora, koji samim time nisu neutralni, i da nije tek jedna u nizu takvih odluka Ustavnoga suda Republike Hrvatske', rečeno je na konferenciji.

Ocijenili su također da je europska stvarnost 'odraz utjecaja europskih nadinstitucionalnih sudova i tijela te različitih strategija koje mijenjaju nacionalne poglede na društvenu zbilju te vlastitu tradiciju, kulturu i suverenost država u nacionalnim pravnim okvirima.'

Dajući sebi za pravo da govore u ime većine, članovi Komisije smatraju da su djeci potrebni otac i majka i da nitko tu tvrdnju ne može oboriti valjanim argumentima. 'U hrvatskoj se tradiciji i u kulturi shvaćenoj u najširem smislu obitelj poima kao zajednica majke, oca i njihove djece, i takav pogled nipošto ne treba mijenjati niti ga označavati nazadnim, neciviliziranim, zastarjelim. On je dio hrvatskoga i općeljudskoga identiteta.'

Komisija je, između ostalog, ocijenila da Ustav Republike Hrvatske, kao najviši pravni akt, gubi na svojoj snazi pod udarom međunarodnih dokumenata. Zabrinuti za budućnost djece, rekli su da je propust državne vlasti što je premalo djece posvojeno i što dovoljno ne podupire smještaj djece izvan domova.

Pozivajući se na 'iskustvo', zaključili su da 'odsutnost majke i oca stvara zapreke normalnomu razvoju djece koju se eventualno uključi u istospolne zajednice', rekavši da djeci nedostaje iskustvo majčinstva ili očinstva.

Udomljavanje djece u zajednice osoba istog spola ova komisija izjednačila je s nasiljem. Smatraju da se iskorištava njihovo ‘stanje slabosti’ i da uključivanje u takvo okruženje ne pogoduje njihovom punom ljudskom razvoju. Nakaradno tumačeći Konvenciju o pravima djeteta, ovu praksu nazvali su nemoralnom i u otvorenom proturječju s načelima iz tog akta.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više