Novosti

Politika

Borba za udomljavanje

Ustavni sud je bio jasan: sve državne institucije trebaju primjenjivati njihove odluke i omogućiti udomljavanje i istospolnim zajednicama, istaknuto na tribini SPD-a 'Privrednik' i zagrebačkog VSNM-a

Da u Hrvatskoj desnica, pa i državne institucije na odluke sudova gledaju kao na savjetodavne i neobavezujuće, pokazuje primjer životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića kojima je unatoč presudi Upravnog suda, zagrebački Centar za socijalnu skrb odbio molbu za udomljavanje djeteta bez roditelja. Niz stranaka, udruga i pojedinaca zatražio je ocjenu o ustavnosti spornih odredbi iz Zakona o udomiteljstvu, pa je Ustavni sud naglasio da je pripadnicima istospolnih zajednica priznat položaj zajednice obiteljskog života i da su tijela nadležna za udomiteljstvo dužna provoditi odluku i rješenje Ustavnog suda.

- Ustavni sud je bio jasan: sve državne institucije trebaju primjenjivati njihove odluke, jer se u cijelu stvar uplela politika ,a ne struka - ističe Šegota koji je s Kožićem postupak udomljavanja pokrenuo 2017. a nakon provedenih 70 posto postupka, naprasno je zaustavljen.

- U javnosti istupamo jer se u domovima nalazi preko tisuću djece, a godišnje ih se udomljava 10 do 20 jer je interes potencijalnih udomitelja mali - kaže Ivo i dodaje da će nastaviti borbu za dobivanje udomiteljstva, ali i za posvajanje.

- Dva puta smo napravili nešto što se mnogi ne bi usudili, prvo smo se javno deklarirali, a onda i zatražili udomiteljstvo. Dugo sam mislio negativno o gej aktivizmu, ali sam nakon kamenovanja ‘kolone ponosa‘ u Splitu revidirao stav i postao aktivist, rekao je Mladen Kožić – koji je zajedno s partnerom gostovao na tribini SPD-a 'Privrednik' i zagrebačkog VSNM-a Zagreba na ovu temu.

- Našom borbom jačamo udomiteljsku poziciju. Želimo da se LGBT parovima, osim udomljavanja omogući posvajanje djece i mnogi nas mole da pošaljemo takvu poruku - istaknuo je Kožić, podsjetivši da zakon osim udomljavanja djece predviđa udomljavanje rođaka i starijih osoba, ali se o tim grupama ne priča.

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac ističe da se njena partija borila za prava LGBT zajednice, između ostalog i donošenjem zakona o diskriminaciji 2003. i o registriranom partnerstvu 2014.

- Najveći je iskorak u ljudskim pravima kad je SDP na vlasti. Zato smo zabrinuti što hrvatska Vlada predlaže diskriminirajuće zakone i što ih Sabor usvaja - rekla je Sabina Glasovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više