Novosti

Rabljena sedmica

Balada o Plenkovićevim radarima

Prije godinu dana premijer se pohvalio istančanim radarima za prepoznavanje "agendi". Ovih se dana čini da im treba ozbiljan servis

Large rabljena

U svemu vidi samo ficleke – Andrej Plenković (foto Robert Anić/PIXSELL)

Sljedeći

Ćorić? Je li Tomislav Ćorić sljedeći? Tko više broji koliko je ljudi zbog sumnji na korupciju otišlo iz Vlade bez obzira na to što se njezin prvi čovjek Andrej Plenković hvalio sofisticiranim radarima za brzu i uspješnu detekciju kojekakvih zastranjenja. Najnovije informacije iz istrage u aferi Vjetroelektrane, čija je glavna negativka Josipa Rimac, govore da je jedan od osumnjičenika, a ime mu je Domagoj Validžić, teško optužio upravo Tomislava Ćorića, Plenkovićeva ministra za gospodarstvo i održivi razvoj. Validžić mu je bio pomoćnik. "Šefe, u prilogu dostavljam na znanje prijedlog odgovora za projekt VE Krš Pađene te ulazni akt", piše u Validžićevu mailu Ćoriću. Prema Validžićevu mišljenju, to je dokaz da je ministar, zapravo, sve znao. Validžić je, naime, osumnjičen za pogodovanje investitorima u vjetropark Krš-Pađene. Istražiteljima je rekao da je upravo ministar Ćorić to tražio od njega. Ministarstvo je dalo pozitivno mišljenje za vjetropark, što je omogućilo tvrtki C.E.M.P. zadržavanje statusa povlaštenog proizvođača struje i osiguralo joj milijunsku zaradu. "Dobio sam poziv iz kabineta ministra da dođem na razgovor. Ministar mi je bio direktno nadređen, pa sam i otišao. Pitao me direktno za C.E.M.P.-ov dopis iz čega sam shvatio da je i on očito dobio neku informaciju s druge strane da taj dopis uopće postoji i da će biti poslan u Ministarstvo", rekao je istražiteljima Validžić. Prema njegovim riječima, a mi ih prenosimo kako su objavljene u medijima, Ćorić ga je pitao tko se u Ministarstvu bavi dokumentom i zatražio da odgovor Ministarstva bude pozitivan za investitora. "Rekao mi je i da mu prije slanja pošaljem odgovor da ga vidi. Sve sam poslao ministru. Za par dana dobio sam odgovor da možemo to izdati. Ministar mi je rekao da to što prije riješimo te da sve napravimo da to bude u pozitivnom kontekstu za investitora", govorio je Validžić istražiteljima. Inače, Validžićeva supruga je rodica Josipe Rimac.

 

Bijeg

Onda je pred novinare stigao ministar Ćorić. Bitno manje pričljiv nego Validžić s istražiteljima: "Predmet Krš-Pađene naslijedio sam 2017. godine kada sam preuzeo dužnost ministra zaštite okoliša i energetike i taj predmet smo u ministarstvu, nakon višekratnih konzultacija s Državnim odvjetništvom, riješili 2017. godine. Što se tiče tog predmeta, to rješenje je bilo i posljednje rješenje koje je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izdalo, a da je imalo pravne učinke." Najavio je i da će biti na raspolaganju "tijelima RH u bilo kojem trenutku i odgovoriti na sva ona pitanja na koja treba odgovoriti ukoliko za to bude potrebe" te je, nakon dvominutne konferencije, naprasno izašao iz prostorije.

 

Ficleki

Slijedi još jedno "onda". Onda se, naime, pred novinarima ukazao i Andrej Plenković. Osobno. "Ministar Ćorić je bio ovdje i dao izjavu. Ta pabirčenja koja izlaze iz istraga su tako mali ficleki od informacija da ne zavrjeđuju nikakav komentar. S moje strane naročito ne", poručio je prvi čovjek Vlade. Pokazavši, skoro već uobičajeni, prezir prema interesu javnosti za poteze njegove momčadi.

 

Podrum

O svemu se očitovao i Zvonimir Frka-Petešić, pa u premijerovim očima zacijelo nema razloga da ga se i dalje opterećuje zapitkivanjima o državnom stanu. I ostalim prostorima. Šteta. A baš smo doznali da osim stana od 96 kvadrata u centru glavnog grada, predstojnik premijerova ureda koristi još dvije nekretnine i to garažu – za automobil, logično – i podrum skromne površine, svega 83 kvadrata. Obnovile su ga Državne nekretnine za tričavih 417 tisuća kuna. U njemu, pohvalio se, drži knjige. Prostrani podrum za Frka-Petešićeve knjige obnovila je tvrtka s tri zaposlena. Ponosni smo na premijerove ljude. O slučaju su se oglasile i Državne nekretnine. Izvođač radova izabran je, kažu, zbog najjeftinije ponude, podrum je obnovljen po planu, a zanijekali su poslovanje po ičijim nalozima. Sad možemo mirno spavati.

 

Kvadrati

Viceguverner Hrvatske narodne banke Roman Šubić kupio je prošle godine na javnoj dražbi Općinskog građanskog suda vilu u Zagrebu za 230 eura po kvadratu. Nije, veli, bilo pogodovanja, sve je radio po zakonu.

 

Haker

Haker koji je upao u sustav A1 i ukrao osobne podatke najmanje 100 hiljada korisnika maloljetnik je iz Slavonskog Broda. Nepunih mu je 15 godina. Od teleoperatera pokušao je iznuditi oko pola milijuna dolara u kriptovalutama. Imao je i pomagača koji živi izvan Hrvatske, ali prema informaciji iz policije, nije sudjelovao u samom hakerskom upadu.

 

Radari

Imam istančane radare i u tri sekunde znam tko ima kakvu agendu, pohvalio se Plenković početkom prošle godine. Godinu kasnije, štošta je u Hrvatskoj upitno. Ne i loša kvaliteta premijerovih radara.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više