Novosti

Društvo

Autonomni Seattle

Četvrti Capitol Hill u gradu Seattleu prije dva tjedna zauzeli su prosvjednici protiv rasizma: ‘Dobrodošli u CHAZ’, piše na ulazu. Na okupiranim ulicama sada stoje štandovi, dijeli se besplatna hrana, drže se govori, prosvjeduje i debatira

Jozw9mbjx0pg7wv5j2z28mjlgez

Okupirana četvrt Capitol Hill (foto Lindsey Wasson/Reuters/PIXSELL)

Prosvjednica odjevena u crno s plavom zaštitnom maskom na licu pomiče željeznu ogradu postavljenu na cesti kako bi reporter koji je prethodno upitao ‘Mogu li samo ući?’ prošao. Početak je to jedne od brojnih video-reportaža iz okupirane četvrti Capitol Hill u gradu Seattleu, koju su prije dva tjedna zauzeli prosvjednici protiv rasizma. ‘Dobrodošli u CHAZ’, piše na ulazu, pri čemu je CHAZ kratica za Capitol Hill Autonomous Zone, kako su prosvjednici isprva nazvali ovo područje. Na okupiranim ulicama sada stoje štandovi, dijeli se besplatna hrana, drže se govori, prosvjeduje i debatira. I sve to nakon što je policija na zapovijed gradonačelnice Jenny Durkan napustila Capitol Hill. Njenoj odluci prethodilo je devet dana nasilnih sukoba s prosvjednicima. ‘Ovaj prostor je sada u vlasništvu naroda Seattlea’, piše na napuštenoj zgradi policijske postaje.

U međuvremenu je ova privremena utopija, kako su je odmah počeli nazivati desničarski mediji, preimenovana u CHOP, odnosno Capitol Hill Organized Protest, zbog primjedbi da je prvotni naziv sugerirao odcjepljenje od SAD-a. Počele su se širiti i lažne informacije poput one da trgovine u četvrti moraju plaćati reket kako bi bile pod zaštitom, no policija je rekla kako nisu dobili nikakvu prijavu o tome.

Capitol Hill je i ranije bio poznata kao četvrt u kojoj se okupljaju LGBT aktivisti i anarhisti, tu su se održali prosvjedi protiv Svjetske trgovinske organizacije 1999. godine te Occupy Seattle prosvjedi 2011. Prosvjednici su proteklih dana na jednoj od prometnica ispisali grafit ‘Black Lives Matters’ (Crni životi vrijede), a atmosfera je počela nalikovati više festivalskoj nego prosvjednoj, što ne odgovara svima. Neki se boje da bi čitav spektakl mogao odvratiti pažnju od same poruke pokreta i postati samo turističkom atrakcijom.

No u što će cijeli eksperiment izrasti ovisi o samim prosvjednicima, među kojima, dakako, postoje različite frakcije s različitim prioritetima. Ipak, tri zahtjeva odmah su artikulirana: smanjenje financiranja policije, preusmjeravanje novca na financiranje lokalne zajednice i odbacivanje kaznenih prijava protiv prosvjednika. Neki prosvjednici, piše New York Times, pokušavaju proširiti zahtjeve te se okreću protiv korporativne Amerike i njene uloge u socijalnim nejednakostima. Gradska vijećnica Kshama Sawant, povezana sa strankom Socialist Alternative Party, prosvjednicima je govorila o planu za oporezivanje korporacije Amazon, čije se sjedište nalazi u Seattleu. Drugi pak misle kako bi širenje prioriteta moglo u drugi plan baciti zahtjeve afroameričke zajednice. ‘Prvo bismo se trebali fokusirati na jednu stvar. Druge stvari mogu doći poslije. Jer, iskreno, crni ljudi umiru i na to se trebamo fokusirati’, rekao je MoeNeyah Dene Holland, 19-godišnji aktivist pokreta Black Lives Matters.

Američki predsjednik Donald Trump prosvjednike je odmah nazvao ‘domaćim teroristima’, tvrdeći da su iza njih radikalno lijevi demokrati. S druge strane, gradonačelnica Durkan iz redova demokrata atmosferu u zauzetoj četvrti opisala je kao zabavnu, predviđajući da bi mogli imati ‘ljeto ljubavi’, aludirajući pritom na hipijevski pokret. No idila nije dugo potrajala, pa je tako u subotu došlo do pucnjave na rubovima okupirane četvrti u kojoj je preminuo jedan 19-godišnjak. Još uvijek se ne zna što se točno dogodilo, policija je pozvala građane da im se jave s informacijama, a članica gradskog vijeća Sawant rekla je da se radi o crnom mladiću.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više