Novosti

Politika

Antifa Šibenik: Smijenimo negatora holokausta

Šibenski antifašisti traže ostavku Josipa Belamarića, ravnatelja Tehničke škole, koji je skinuo izložbu o židovskoj djevojčici Ani Frank, ubijenoj u nacističkom logoru Bergen-Belsen

Xiycpbwilzsbbnp6et2bm1yv981

Ana Frank (foto Wikimedia)

Nakon što je iz šibenske Tehničke škole zbog odluke ravnatelja Josipa Belamarića naprasno skinuta izložba o židovskoj djevojčici Ani Frank, ubijenoj u nacističkom logoru Bergen-Belsen, priopćenjem su se oglasili aktivisti Antifa Šibenika. Podsjetimo, međunarodnu izložbu, koja je bila izložena u 40 zemalja i 23 grada u Hrvatskoj, i to zahvaljujući suradnji Kuće Ane Frank iz Amsterdama i Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), Belamarić je zabranio manje od 24 sata nakon otvorenja jer mu je zasmetao dio koji prikazuje period ustaške NDH.

- Mi smo htjeli izložbu o Ani Frank i holokaustu, a ne o ustašama i partizanima, a iz HERMES-a su ultimativno tražili da se postavi i šest panoa o ustašama i partizanima. S tim da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće. Ako ćemo već imati takvu izložbu, onda neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate bez ikakvog suđenja. Djeca bi trebala učiti istinu, a ne da im se stvari serviraju jednostrano - kazao je ravnatelj za šibenski portal Tris.com.

Kako poručuju iz Antifa Šibenik, Belamarić očito nije očekivao da je Ana Frank simbol žrtava fašističkog režima kakvih je bilo na stotine tisuća u NDH te da se ljaga holokausta ne može samo prebaciti na naciste i Nijemce.

‘Ravnatelj je i otvoreno lagao da je odbio ‘šest panoa o ustašama i partizanima’. Autor tog djela izložbe, povjesničar Miljenko Hajdarović, poznat i kao urednik hvaljenog Hrvatskog povijesnog portala, prikazao je, među ostalim, stradanje Židova u NDH kroz sudbine domaćih djevojčica i dječaka – Lee Deutch, Vojka Sterka i Ota Konsteina – koje su vrlo slične onoj Ane Frank. Jedan panel podsjeća na hrabrost Diane Budisavljević koja je tijekom Drugog svjetskog rata iz logora diljem Hrvatske spasila oko 12.000 djece, pretežito srpske nacionalnosti. Ukazano je i nedavne ratove u BiH i Hrvatskoj, prije svega kroz problematiku stradanja djece. Antifašizam i partizani su, uz izuzetno šture i nepotpune informacije, predstavljeni – doslovno – s leđa tek jednom fotografijom Šeste ličke divizije u koloni. Drugi, krajnje negativan ‘prikaz’ partizana preuzet je sa ustaškog promičbenog plakata. Ne samo da ravnatelj laže kada kaže da su na izložbi ‘ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće’, već ni autori panoa ne spominju da su upravo partizani omogućili Židovima da kroz priključenje Narodnooslobodilačkoj borbi izbjegnu sigurnu smrt u ustaškim logorima smrti’, navodi se u priopćenju.

Iz Antifa Šibenik podsjećaju da je Belamarić istinu o ustaškom genocidu izbacio uz floskulu da ‘ne želi politiku u školu’ te da je potom učinio upravo suprotno, odnosno nizao fraze ‘HDZ-ovih ideologa i povijesnih revizionista’. ‘Tvrdnjom kako ‘neće ulaziti (u to) jesu li ustaše to radile što su radile’ ravnatelj jedne škole javno negira ili dovodi u pitanje povijesne činjenice o ustaškim rasnim zakonima, logorima smrti, nebrojenim masovnim zločinima, konačno, i o holokaustu kao takvome. Istovremeno smatra da je izložba o Ani Frank adekvatno mjesto izjednačavanja holokausta i ‘zločina nad Hrvatima na Bleiburgu’. Jednako je tako povijesna činjenica da je Bleiburg jedan od brojnih europskih primjera krvavog kraja rata, poraza fašizma i onih koji su četiri godine poticali bratoubilačku mržnju, provodili nesmiljeni genocid i holokaust na ovim prostorima. Postavljenje Gologa otoka i sukob unutar partije u priču o ustaškom genocidu, dodatno potencira dojam kako je ravnatelj ili obrazovanjem nekvalificiran da obnaša dužnost ravnatelja ili da naprosto trabunja pamflete proustaških snaga koje već dulje vrijeme slobodno kontaminiraju, obmanjuju i vrijeđaju hrvatsku javnost, ne prežući ni od ustaševanja u Jasenovcu. U državi u kojoj su sve vrijednosti potpuno izvrnute pa ustaški pozdravi na mjestu jasenovačkog Luburićeva stožera postaju delikatna pitanja. U državi gdje se pripadnici paravojnih postrojbi HOS-a koji su se sami nazivali ustašama, svoje postrojbe imenovali po ustaškim zločincima i kleli se u Antu Pavelića i granicu na Drini nazivaju ‘borcima za slobodu i demokraciju’. U takvoj državi ne očekujemo da se kazneno goni još jedno negiranje genocida i holokausta što su ga počinile ustaše. No očekujemo da cjelokupna javnost napokon jasno kaže da joj je dosta fašizacije društva, da joj je dosta izjednačavanja ustaša s Hrvatima, te da partizanski Šibenik ne dopusti da ga se još jednom ovako povlači po blatu kao prvi grad iz kojega je izbačena međunarodna izložba o Ani Frank’, poručili su.

Aktivisti su pozvali sve antifašiste da zatraže hitnu smjenu ravnatelja Tehničke škole tako da pošalju prosvjedni e-mail na adrese župana Gorana Pauka zupan@skz.hr, te na adresu županijskog odjela za prosvjetu prosvjeta@skz.hr.

Povodom skidanja izložbe iz šibenske škole danas se oglasio i SDP-ov županijski Forum mladih na čelu s predsjednikom Lukom Nikpaljem.

- Od Županije šibensko-kninske zatražit ćemo da razmisli o ostavci Belamarića, a od Školskog odbora da se očituje o tome jesu li ustaše bili zločinci i smatraju li da je Hrvatskoj potrebna povijesna revizija. Također ćemo zajedno s udrugama civilnog društva pokrenuti i peticiju za smjenu - poručio je Nikpalj na konferenciji za novinare.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više