Novosti

Politika

Zoran Pusić: Bojim se novog globalnog rata

VIDEO Išli smo 1991. u Knin spriječiti rat, ali Tuđman nam je rekao da je on već dogovorio mir s JNA. Bijesno me pogledao kad sam rekao da ne dijelim njegov optimizam, prisjetio se aktivist za ljudska prava Zoran Pusić u intervjuu za Vidu

Large pusic

Zoran Pusić (foto Vida TV)

Vi hoćete radnu snagu, a dođu vam ljudi. U toj je rečenici Zoran Pusić, jedan od najuglednijih hrvatskih aktivista za ljudska prava, sažeo cinizam kojim dijelovi europskih društava dočekuju migrante i izbjeglice iz Afrike i Azije. U tjednoj intervju emisiji Zavidavanje by Lado Tomičić na kanalu Vida, Pusić je govorio o izvorištima fašizma danas i opasnosti od globalnog rata, ali i o uzrocima rata u Hrvatskoj devedesetih te o Oluji i njezinim posljedicama. Intervju možete pogledati na ovoj poveznici.

Govoreći o uzrocima rata u Hrvatskoj, rekao je kako su srpski nacionalisti bili manipulirali strahom. "U početku, 1991., po mom mišljenju, taj strah nije bio opravdan. Ali bila je propaganda, srpski radikali plašili su ljude, a traume iz 1941. do 1945. bile su strašne i ostavile su duboki trag", kazao je Pusić. Četiri godine kasnije, 1995., je li Hrvatska bila odgovorna za etničko čišćenje Srba iz Hrvatske u Oluji, pitao je Ladislav Tomičić. "Mislim da jest. Pogledajmo činjenice", odgovorio je Zoran Pusić i podsjetio na izjavu Franje Tuđmana kako u Hrvatskoj ne treba ostati ni pet posto Srba.

Pusić se prisjetio i svojih odlazaka u Knin s brojnim drugim suradnicima u pokušajima da se razgovorima s tamošnjim političkim vođama i srpskim stanovništvom spriječi rat. Prije jednog takvog odlaska u travnju 1991., bio je s Rajkom Grlićem, Miloradom Pupovcem, Alijom Hodžićem i Sinišom Maričičem kod predsjednika Tuđmana.

"Tuđman nam je rekao neka idemo, ali da on ne vidi posebni smisao u tome jer je on već sve dogovorio s JNA, da je dogovorio mir, da će JNA sve kontrolirati. Kada sam rekao, gospodine predsjedniče, vaš optimizam me veseli, ali ga ne dijelim, on me bijesno pogledao", ispričao je Pusić, potom detaljno prikazavši dramatičnu atmosferu na njihovom mirovnom skupu u Domu JNA u Kninu.

"Vikali su mi: 'Vampiru, krvoloku, ustašo!' Batine su visjele u zraku", kazao je.

Smijenjenog dotadašnjeg vođu tamošnjih Srba Jovana Raškovića doživio je kao čovjeka koji se protivio ratu, ali je lom u dvorani nastao nakon što su kritizirali Miloševića, kada je novi ratoborni vođa Milan Babić sa svojim ljudima napustio skup.

Zagrebački fizičar i matematičar kojega javnost bolje poznaje kao predsjednika Antifašističke lige i aktivista za ljudska prava, u razgovoru s Ladislavom Tomičićem ispričao je i nadasve zanimljivu povijest svoje obitelji. Otac mu je bio skojevac i prijatelj Ive Lole Ribara, a baka bila utamničena za vrijeme tzv. NDH.

Za Pusića, osnovna karakteristika fašizma jest "potpuni prezir prema individualnim ljudskim pravima i slobodama". Fašizam uvijek odabere grupu koju krivi za sve frustracije u društvu. "Tako su u Europi sada izabrani migranti – oni su proglašeni izvorom svog zla". U tom kontekstu Pusić ne isključuje mogućnost nastavka jačanja desnice u Njemačkoj.

Pitanje je i hoće li Hrvatska uspjeti integrirati strane radnike kojih je u posljednje dvije godine došlo nekoliko desetaka tisuća. Pusić kaže kako se najveći strah od migranata raspiruje ondje gdje ih je najmanje, u "izrazito iliberalnim demokracijama" poput Mađarske i Poljske. "U Njemačkoj i Francuskoj migranti su velik dio društva. Ako EU opstane, i ako Hrvatska i dalje bude njezina članica, sva je prilika da će taj obrazac biti ponovljen i u Hrvatskoj", kazao je Pusić.

Donalda Trumpa smatra velikom opasnošću, i to prije svega "zbog dubokog nemorala koji predstavlja". Izrazio je strah od novog globalnog rata. "Bojim se, naravno. Svatko normalan boji se velikog rata i masovnih ubijanja", kazao je Pusić, čiju opširniju elaboraciju možete pogledati u emisiji.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više