Novosti

Politika

Zbogom oružje

Državna odvjetnica New Yorka najavila je podizanje tužbe protiv Nacionalne asocijacije za oružje, notorne po zagovaranju prava na nošenje oružja i financiranju republikanaca

Owy2jeuitn5l5cs7dv4h6soq53u

Spremni smo za borbu, samo navalite, poručuju iz NRA (foto Jens Buenttner/DPA/PIXSELL)

Na novinskoj konferenciji održanoj 6. kolovoza državna odvjetnica New Yorka Letitia James najavila je podizanje građanske tužbe protiv jedne od najmoćnijih lobističkih organizacija u Americi, Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), notorne po zagovaranju nesputanog prava na nošenje oružja i masnom financiranju republikanskih političara. Uz optužbe protiv četvorice najviših dužnosnika za kršenje niza državnih i federalnih zakona u cilju osobnog bogaćenja, James je na konferenciji otvoreno dala do znanja da je krajnji cilj ove parnice u potpunosti razmontirati 149 godina staru organizaciju koja je u New Yorku registrirana kao dobrotvorna udruga.

U tužbi koju su neovisni pravni stručnjaci ocijenili kao izrazito solidnu, državno odvjetništvo pozabavilo se kolosalnom korupcijom i financijskim malverzacijama koje su, prema istrazi koja je trajala 18 mjeseci, organizaciju u posljednje tri godine koštale 64 milijuna pronevjerenih dolara. Prvooptuženi Wayne LaPierre, izvršni potpredsjednik organizacije koji je na toj funkciji već 30 godina, optužen je da je novac NRA koristio kako bi financirao svoj ekstravagantni stil života koji uključuje privatne avionske letove na Bahame i safarije u Africi za njega i članove obitelji te čest boravak na 50 metarskoj jahti u vlasništvu NRA. U razdoblju od kolovoza 2014. do siječnja 2020. iz blagajne NRA, tvrdi se u optužnici, potrošeno je 13,5 milijuna dolara samo na LaPierreove ‘konzultacije za putovanja’, a osim milijunskih otpremnina i mirovinskih fondova za svoje najbliže suradnike, LaPierrea se tereti i da je samome sebi, bez odobrenja upravnog odbora, osigurao ugovor težak 17 milijuna dolara. NRA je već ranije u internim istragama otpustila niz svojih visokih dužnosnika, a u javnost je procurila i tajna snimka s nedavnog sastanka upravnog odbora na kojoj LaPierre govori kako bi ih brojne sudske parnice mogle stajati sto milijuna dolara.

Čim je James najavila podizanje optužnice iz NRA su odgovorili da je u pitanju ‘protuustavni, smišljeni napad s ciljem ukidanja NRA – najborbenijeg američkog branitelja slobode na biralištima već desetljećima’. ‘Spremni smo za borbu, samo navalite’, poručili su iz organizacije, optuživši njujoršku tužiteljicu, inače demokratkinju, za politički motiviran progon jer je još 2018. godine NRA javno nazvala ‘terorističkom organizacijom’. Osim za izdašno financiranje najreakcionarnijih kandidata desnice, NRA je odgovorna i za činjenicu da je američka vlada potpuno nemoćna u adresiranju masovnih oružanih masakra koji se učestalo događaju u američkim školama.

Mediji nagađaju i da je pravosudna akcija protiv NRA ujedno najava napada na samog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je ovaj slučaj, inače, komentirao savjetom da bi najbolje bilo da se organizacija ‘preseli u Teksas i tamo živi vrlo dobar i lijep život’. Naime, prije najave pokretanja ove parnice objavljeno je da je njemačka banka Deutsche Bank odgovorila na nalog njujorškog državnog odvjetništva da mu preda financijske izvještaje o poslovanju s predsjednikovim poslovnim koncernom The Trump Organization. Tužilaštvo istražuje moguće financijske malverzacije Trumpove kompanije s njemačkom bankom, koja mu je u posljednjih dvadesetak godina pozajmila oko dvije milijarde dolara.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više