Novosti

Društvo

Zagreb uz Prajd

Jedna od zvijezda Prajda bila je članica aktivističko-feminističkog punk kolektiva Pussy Riot Ajsloltan Nijazova, koja je jučer puštena iz zagrebačkog ekstradikcijskog pritvora u kojem je provela pet dana

Dvadeset i prvi put zaredom u Zagrebu je pod geslom "Dajte nam naša 4 zida" održana Povorka ponosa LGBTIQ zajednice. Zagreb prajd okupio je nekoliko tisuća sudionica i sudionika, okićenih duginim zastavama, koji su uz bubnjarske ritmove prodefilirali od muzeja Mimara do Parka ponosa na Ribnjaku, gdje je održan aktivističko - zabavni program.

U povorci su poslovično koračali i pojedini političari, među njima po drugi put u ulozi gradonačelnika Tomislav Tomašević, kojemu su organizatori sa skupa uputili javni poziv da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra.

Jedna od zvijezda skupa bila je i članica aktivističko-feminističkog punk kolektiva Pussy Riot Ajsloltan Nijazova, koja je jučer puštena iz zagrebačkog ekstradikcijskog pritvora u kojem je po uhićenju provela pet dana. Međunarodnu tjeralicu za njom raspisao je Turkmenistan, iako je ona svoju kaznu za pronevjeru novca iz središnje banke te države, kako kaže, odavno odslužila.

Odvjetnica Lina Budak za Novosti kaže da su slučaj njezine branjenice s nevjericom pratile brojne organizacije za ljudska prava i da Hrvatskoj takvo ponašanje nije trebalo.

- Iako je moja branjenica imala dokaze o tome da je odslužila kaznu na koju je bila osuđena u Rusiji i koju je u cijelosti izdržala, uvid u taj dokaz koji se nalazi u njezinom mobitelu, nije izvršen već joj je aparat oduzet. Dijametralno suprotno ponašanje je pak doživjela 26. svibnja pred sudom u Sloveniji, gdje je sve završilo zagrljajem s njihovom državnom odvjetnicom. Naš je sud odbio uvid u zapisnik o ispitivanju pred slovenskim sudom, koji mu je dostavila granična policija u Bregani, i umjesto toga mojoj klijentici odredio pritvor. Cijeli spis je vođen vrlo šlampavo, pa je u trenutku dok je ispitivana kod suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, upisana 2021. godina. Prekršeno je temeljno pravno načelo: ako si osuđen za određeno kazneno djelo, izrečena ti je sankcija, odslužio si kaznu tako da ne možeš ponovno za istu stvar biti osuđen. Riječ je o abecedi prava – kazala je odvjetnica Budak.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više