Novosti

Kratko & jasno

Влaдимир Mишкић: Држимo сe

Нaш сe брoj у Mиркoвцимa смaњуje jeр стaриjи умиру a млaђи oдлaзe зa пoслoм, кaжe прeдсjeдник винкoвaчкoг ВСНM-a

Large razgovor miskic  %c4%87irilica

Kako u Vinkovcima, odnosno u vinkovačkim Mirkovcima, žive građani srpske nacionalnosti?

U samim Vinkovcima živi vrlo malo nas Srba, ali u Mirkovcima, prigradskom naselje u sastavu Grada, naš sveštenik obilazi 274 kuće sa negde šest stotina duša; nekada je to bilo veliko većinski srpsko selo sa preko hiljadu ljudi, ali su od 1990-ih Srbi iseljavali, a Hrvati doseljavali, pa sada potonji čine većinu. Moram ipak da kažem da u osam godina koliko sam već predsednik VSNM-a nije, osim nekih nažvrljanih grafita koje bi Gradsko poglavarstvo i policija brzo rešavali, bilo većih provokacija i ekscesa prema nama. Izmešana smo sredina, ali se ne svađamo, pozdravljamo jedni druge kad se sretnemo pa i bez ikakvih vređanja popijemo pokoju zajedno. Ima ovde i naše mlađarije, pa nastavni program na srpskom jeziku pohađa 48 đaka. Kad i dođe do kakvog koškanja, budu to dečja posla koja se u školi odmah i reše. Dobra je i saradnja sa SPC-om, u Vinkovcima je hram Silaska Sv. Duha čiji je paroh Srđan Lukić. Pre rata smo u tu crkvu išli na narodni zbor povodom Duhova, a sada odlazimo i na Badnjak, a ja kao manjinski predstavnik nastojim da sveštenstvu budem od pomoći. Kod nas u Mirkovcima je velika crkva Sv. Nikole, sa njenim sveštenikom Miladinom Spasojevićem dobro sarađujemo, pa smo kao Mesni odbor osigurali reflektore koji osvetljuju to zdanje. Kroz svoja dva mandata gajim vrlo dobre, korektne odnose sa gradskim vlastima i mesnom samoupravom, pa sarađujemo svi na dobrobit našeg naselja, iako je predsednica MO-a iz HDZ-a. Struju, vodu i trgovinu imamo, dovršili smo kanalizaciju, a ostalo je neasfaltirano tek ponešto od ukupno 40 ulica; ljudi ovde većinom žive od penzija, tek su neki zaposleni u Boso trgovini. Naš se sveukupni broj smanjuje jer stariji umiru a mlađi odlaze za poslom, no mi koji smo preostali još se nekako držimo.

Kojim je aktivnostima vinkovačko Vijeće najviše posvećeno?

Uglavnom su to akcije vezane uz verske praznike, ali i pomeni na poznate Vinkovčane našeg porekla. SNV nam je kupio prostor za rad koji smo uredili, pa u sređenu salu sa stolovima i stocima dolaze naše žene i naša omladina, da održavamo sastanke i slavimo rođendane i blagdane. Sada smo u projektu gradnje letnje tribine, jer planiramo ponovno pokrenuti Prosvetin pododbor, čije su aktivnosti zamrle sa vremenom. Ako nam SNV pomogne sa pomenutom gradnjom, moći ćemo za lepog vremena ugošćavati KUD-ove i organizovati razne druge sadržaje na toj tribini, da se nešto događa u selu. Tako smo ovde već organizovali sećanje na Savu Šumanovića i Josifa Runjanina, kao i proslavu Osmog marta. Organizovaćemo 22. maja i letnju slavu sv. Nikole. Sem toga, mirkovačko lovačko društvo i FK Hajduk Mirko koriste prostore u vlasništvu Grada, pa nastojim da se i oni srede uz finansijsku pomoć gradskih vlasti, no tu uvek bude nekih 'napetosti'. Nas dvadesetak Mirkovčana osnovali smo i udruženje antifašista, jer želimo da se bolje njeguju tekovine NOB-a i održavaju spomenici na to istorijsko vreme.

Jesu li počele pripreme za skorašnje manjinske i lokalne izbore?

Već 7. maja su manjinski izbori, a 25. maja oni za članove mesnih odbora, pa su pripreme odavno započele, održani su potrebni sastanci, a liste se popunjavanju imenima zainteresovanih. Trudim se da u šta većoj meri poštujemo polnu i rodnu proporcionalnost, pa čak i da bude više žena i devojaka od muškaraca, a pogotovu da bude mladih oba pola. Verujem da će aktivnosti koje pripremamo kad ponovno pokrenemo Prosvetin pododbor u većoj meri zainteresovati omladinu za zajednicu i njezin rad.

Nedavno vam je VSNM Vukovarsko-srijemske županije dodijelio povelju za izuzetna postignuća i višegodišnje zalaganje za razvoj kulture i sporta, za njegu antifašističkih vrednosti i rad na cjelokupnom društvenom napretku srpske zajednice u Hrvatskoj: koliko vam znači to priznanje?

Mnogo. Kad su mi rekli da će mi uručiti povelju, kazao sam da je neću primiti ako je zaista nisam zaslužio. Sa jedne mi je strane ta nagrada čast za ono šta sam već uradio, a sa druge me potiče na daljnji rad u selu čije ljude i lično poznajem. Jer, pored toga šta sam predsednik vinkovačkog VSNM-a i većnik mirkovačkog MO-a, ja sam član lokalnog antifašističkog udruženja, SDSS-a, Prosvetina pododbora, gotovo svega; nisam jedino u ovdašnjem odboru SPC-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više