Novosti

Društvo

Više od 140 tisuća američke djece izgubilo roditelja ili skrbnika zbog Covida-19

Novo istraživanje procjenjuje da je od travnja 2020. do kraja lipnja ove godine više od 140 tisuća američke djece zbog Covida-19 izgubilo majku, oca ili skrbnike koji su im osiguravali stanovanje, osnovne potrebe i svakodnevnu njegu, od čega čak njih 65 posto dolazi iz manjinskih zajednica

Large rsz djeca covid pixabayv1

(foto Pixabay)

Postoji aspekt pandemijske štete o kojem se još uvijek ne priča dovoljno, a to je veliki gubitak među djecom koja su zbog Covida-19 izgubila jednog ili oba roditelja ili svoje skrbnike. Novo istraživanje procjenjuje da je od travnja 2020. do 30. lipnja ove godine više od 140 tisuća američke djece mlađe od 18 godina zbog Covida-19 izgubilo majku, oca ili skrbnike koji su za njih brinuli, osiguravali im stanovanje, osnovne potrebe i svakodnevnu njegu.

Kako prenosi Guardian, istraživanje otkriva da Covid-19, ne samo da nesrazmjerno ubija odrasle osobe iz manjinskih zajednica u SAD-u, već i djeca u tim zajednicama snose teret ove "skrivene pandemije". Iako rasne i etničke manjinske skupine čine oko 39 posto američkog stanovništva, studija pokazuje da je čak 65 posto djece koja su izgubila primarnog njegovatelja upravo iz manjinskih zajednica.

Istraživači su koristili podatke o mortalitetu, plodnosti i popisu stanovništva kako bi procijenili podatke povezano s Covidom-19, a fokusirali su se na smrt jednog ili oba roditelja ili djeda i bake ili skrbnika koji su bili primarno odgovorni za brigu o djetetu ili su živjeli u istom domaćinstvu kao i roditelj i pomagali u brizi za dijete.

"Smrt roditelja ogroman je gubitak koji može skroz preoblikovati djetetov život", rekla je Nora Volkow, ravnateljica nacionalnog instituta NIDA koji je sufinancirao istraživanje. Upozorila je kako su potrebe ove djece uvelike zanemarene. Dodala je i da su djeca koja u ranoj dobi izgube roditelja ili skrbnika izložena većem riziku štetnih fizičkih i mentalnih zdravstvenih stanja. Također su izloženi povećanom riziku od zlouporabe droga, seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja te napuštanja škole ili pridruživanja bandama.

Autori istraživanja poručili su da SAD mora poduzeti brze mjere kako bi brigu o djeci uključili u strategiju borbe protiv Covida-19, s ciljem stvaranja učinkovitog plana za njihovu zaštitu, podršku obiteljima i rješavanje temeljnih strukturnih nejednakosti i razlika u pristupu zdravstvenoj zaštiti.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više