Novosti

Kronika

Видoвдaнскa aкaдeмиja

Унaтoч спaрнoj вeчeри aмфитeaтaр Eтнoлoшкoг цeнтрa бaрaњскe бaштинe у Бeлoм Maнaстиру биo je испуњeн дo пoслeдњeг мeстa нa aкaдeмиjи у спoмeн нa Видoвдaн, jeдaн oд нajвeћих српских прaзникa

Large 9

Svečanost u Belome Manastiru

U organizaciji Srpske pravoslavne parohije belomanastirske i srpskih udruženja koja deluju na području Belog Manastira, 28. juna u Etnološkom centru baranjske baštine održana je Vidovdanska akademija u spomen na Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika, i na Kosovsku bitku koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru.

U ime Srpske pravoslavne parohije belomanastirske prisutne je pozdravio belomanastirski paroh protojerej Dragan Vukadinović, a u jezgrovitom programu nastupili su mališani iz belomanastirskog Udruženja roditelja i dece Pčelice, učenici Gimnazije Beli Manastir, članovi Folklornog ansambla Čuvari tradicije baranjskih Srba i SKUD-a Jovan Lazić. Program je sadržavao brojne momente, stare i nove pesme o Kosovu, citate, delove govora cara Lazara i carice Milice, koji su sve prisutne, na umetnički način, podsetili na značaj Kosovskog boja i okolnosti pod kojima je vođen. Centralna tačka Vidovdanske akademije bila je duhovna beseda o Kosovu protojereja Vukadinovića.

Upravo kroz Vidovdansku akademiju Srpska pravoslavna parohija belomanastirska i srpska udruženja nastoje očuvati srpski jezik i kulturu zarad budućih generacija kojima su kosovski junaci to ostavili u amanet. Unatoč sparnoj večeri i temperaturi od 32 stepena, amfiteatar Etnološkog centra baranjske baštine bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a među brojnim posetiocima Vidovdanskoj akademiji prisustvovale su i poznate osobe iz političkog, kulturnog i javnog života.

Na kraju spomenimo da je uoči Vidovdanske akademije u jutarnjim satima u Pravoslavnoj crkvi svetog Arhangela Mihaila u Belom Manastiru održan parastos u spomen na Kosovsku bitku i poginule kosovske junake te sećanje na poginule u svim ratovima. Parastos su služili protojerej Dragan Vukadinović i protojerej-stavrofor Vlado Kljajić, paroh u penziji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više