Novosti

Politika

Uzroci i povod odlaska dr. Richtera

Uzroci za Richterov odlazak brojne su izjave na rubu kršćanskog fundamentalizma što ih je davao prethodnih godina, a povod video sa simpozija tzv. Hrvatske pravoslavne crkve, koje su Novosti jučer objavile, na kojem on kaže kako se u njegovoj obitelji s koljena na koljeno prenosi uzrečica njegove prabake: "Ne vjeruj Srbinu!"

Large kolica stanislav i mirjana

Darko Richter na simpoziju HPC-a (foto You Tube)

"Predsjednica Upravnog vijeća Sanja Kolaček mi je rekla da nakon ovoga s tim portalom i tim Srbima, ne mogu više izdržati", rekao je u petak dr. Darko Richter za Dnevnik.hr, najavljujući da će se sam povući s mjesta ravnatelja Dječje bolnice Srebrenjak na koje je imenovan prije nekoliko dana. Ostavku su dali i članovi Upravnog vijeća tako da cijeli proces kreće ponovo imenovanjem novih članova UV-a.

Uzroci za Richterovu smjenu brojne su izjave koje je davao prethodnih godina, a koje su na rubu kršćanskog fundamentalizma poput već čuvene o umjetnoj oplodnji kao silovanju u epruveti ili abortivnoj piluli za dan poslije i sličnih. Povod je pak video sa simpozija tzv. Hrvatske pravoslavne crkve, održanog prije dvije godine, koje su Novosti objavile u petak gdje Richter govori o svojoj obiteljskoj vezi s porodicom Borojević. Tako se, naime, prezivala Richterova prabaka Milka. Ovaj je pedijatar cijelo predavanje posvetio dokazivanju da su Borojevići bili pravoslavci, ali i da se nikada nisu izjašnjavali kao Srbi. Dapače, citirao je svoju prabaku Milku čija se uzrečica, kako je rekao, prenosila u njegovoj obitelji. Uzrečica glasi: "Ne vjeruj Srbinu!".

Čovjek s takvim otvorenim šovinističkim stavom koji je iznio bez ikakve ograde u nijednoj koliko toliko uređenoj državi ne bi mogao postati ravnatelj dječje bolnice, baš kao što ni tipovi poput Zlatka Hasanbegovića, koji se fotografirao s ustaškom kapom, ne bi smjeli doći blizu Ministarstva kulture, kamoli biti imenovan ministrom. U Hrvatskoj je, međutim, sve moguće pa i to.

Uz optuživanje "tog portala" i Srba "s kojima ne mogu više izdržati", Richter je ustvrdio da su njegove riječi izvađene iz konteksta i krivo citirane.

"To nisu moje riječi, nego moje prabake Milke Borojević koja je bila pravoslavne vjere i hrvatske nacionalne identifikacije. Umrla je 1911. To je meni ispričao moj tata jer tad su se ljudi, u njezino vrijeme, počeli dijeliti po vjerskim crtama pa su pravoslavci rekli da su Srbi, a katolici su ostali Hrvati iako je katolika bilo i Mađara i Nijemaca… Ona se smatrala Hrvaticom. I zato je rekla, kad je vidjela neke koji su do jučer bili Hrvati, da su najednom postali Srbi, zato je rekla – ne vjeruj Srbinu. To sam iznio u nekoj prezentaciji o feldmaršalu Borojeviću gdje sam svjedočio da je bio Hrvat i da je moja prabaka bila Hrvatica pravoslavne vjere. I sad je to meni stavljeno u usta, a to je vrijeme pred više od 100 godina. Sad je to razlog da se mene diskvalificira kao ravnatelja? Ovima u Upravnom vijeću je to vjerojatno bilo previše, odlučili su da se ne mogu nositi s medijskom hajkom i dali su ostavke. Kad su oni dali ostavke, ja nisam bio obavezan dati ostavku, to su pristojni ljudi, bila je dobra komunikacija, već smo počeli neke stvari dogovarati. Sad sve ide od početka jer sam i ja onda odustao od postupka izbora i imenovanja na mjesto ravnatelja", izjavio je u petak Richter, ne objašnjavajući koje riječi su izvučene iz konteksta i krivo citirane.

Novosti su, upravo da ne bude mogućih manipulacija, objavile snimku na kojoj se čuje što i u kojem kontekstu Richter govori. Vijest su prenijeli praktički svi mediji u Hrvatskoj, a kolika je težina onoga što je kazao, dokazuje da preko njegovih riječi nije moglo preći ni Upravno vijeće na čelu s predsjednicom Sanjom Kolaček, inače kumski povezane s Richterom.

Usprkos svemu tome, smijenjeni pedijatar i dalje ne vidi svoju grešku, nego razloge za smjenu pronalazi u nekakvim političkim igrama i podmetanju Tomislavu Tomaševiću i sadašnjoj gradskoj upravi u vezi s rješavanjem velikih dugova bolnice na Srebrenjaku i upravljanje sa 60 milijuna eura iz europskih fondova.

"Kome je u interesu tvrditi indirektno da se problemi na Srebrnjaku mogu riješiti politički? Problemi se neće riješiti ako netko pjeva 'Internacionalu' na Srebrenjaku ili 'Rajska Djevo, kraljice Hrvata'. Ali mi živimo u ozračju u kojem ovakve medijske bombe pale i gdje sljedbe gledaju u svoje vođe. Bili smo u prilici kao ljudi različitih svjetonazora raditi na problemu koji sa svjetonazorom nema veze i to je sad uništeno", kazao je.

Razloge koji su doveli do Richterovog odlaska objasnila je jučer i predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin: "Richtera je izabralo Upravno vijeće bolnice na temelju dostupnih činjenica u procesu natječaja. Naknadno su bili suočeni s kontroverznim izjava o medicinski potpomognuoj oplodnji. Birali su po kriterijima stručnosti. Danas su Novosti objavile izjave koje je Upravno vijeće ispravno okvalificiralo kao govor mržnje, sukladno tome zaključili su da je izbor naštetio ugledu bolnice, grada i zato su podnijeli ostavku. Richter je podnio ostavku procijenivši da je prevelik uteg. Grad će provesti novi natječaj za Upravno vijeće."

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više