Novosti

Politika

Uz prosvjede na Cetinju ustoličen mitropolit Joanikije

S obzirom da su prosvjednici blokirali ceste prema Cetinju, patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije do Cetinja su morali doći helikopterom. U neredima ozlijeđeno oko 60 ljudi

Large crna gora prava

Neredi na Cetinju (foto STEVO VASILJEVIĆ/REUTERS/PIXSELL)

U manastiru Svetog Petra Cetinjskog u nedjelju je, nakon svečane arhijerejske liturgije, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Ceremonija ustoličenja praćena je sukobima policije i demonstranata koji se protive njenom održavanju na Cetinju.

S obzirom da su prosvjednici blokirali cestu zapaljenim gumama i kamenjem, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su u pratnji specijalne policijske jedinice iz Podgorice došli na Cetinje. Episkopi, koji su krenuli na ustoličenje, vratili su se u Podgoricu.

Demonstracije nekoliko tisuća građana započele su već oko pet sati na Dvorskom trgu. Policija je intervenirala i razdvojila okupljene građane u više grupa. Kako javlja Televizija Crne Gore suzavac je bačen više puta, a bačene su i šok bombe. Prema policiji je bacano kamenje, staklene boce i petarde, a iz ureda predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića objavljeno je da je na policiju bačen i molotovljev koktel. Ozlijeđeno je oko šezdeset ljudi, otprilike podjednako s obje strane. Privedeno je 14 osoba među kojima i savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce.

Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije, 56. mitropolit mitropolije i 41. koji se ustoličava u cetinjskom manastiru, rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele kojih je dobar dio umjetno izazvan. 

"Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena", rekao je Joanikije. U obraćanju Porfiriju, Joanikije je istaknuo da je on svojim dolaskom pokazao veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore.

Patrijarh Porfirije prije odlaska iz Crne Gore kazao je da tu zemlju napušta dvostrukih osjećanja - sretan što su izvršili djelo Crkve i ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda, i tužan. Na Instagram nalogu patrijarha objavljene su fotografije na kojima se vidi da su ga srdačno ispratili Joanikije i premijer Krivokapić. "Srećan sam veoma jer smo izvršili delo Crkve, ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda ove episkopije, naroda koji dubinski voli Svetosavsku Crkvu. Ali sam i više nego tužan, čak užasnut činjenicom da su u vidokrugu bili neki ljudi koji su taj čin ljubavi prema svima nameravali da spreče snajperskom puškom", naveo je Porfirije.

Krivokapić je kazao da je napad na policiju napad na državu. "Sve što se događalo jučer i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji sa organiziranim kriminalnim grupama kojima će država stati na put", napisao je Krivokapić na Twitteru.

Crnogorski predsjednik Gore Milo Đukanović ocijenio je da se na Cetinju u nedjelju dogodilo "nasilno" ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i "neprimjerena upotreba sile protiv mirno okupljenih građana".

"Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC-a i vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj povijesti crnogorske države i jednako tako u povijesti ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prijestolnici", naveo je Đukanović u priopćenju dostavljenom medijima. Dodao je da je "Vlada Crne Gore osigurala nasilno ustoličenje mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore".

"Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dopustio da na takav način, helikopterskim desantom na crnogorsku prijestolnicu i pod zaštitom pancirnih deka bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron sv. Petra Cetinjskog", dodao je.

Po njegovom mišljenju, Cetinje je još jednom bilo "na visini zadatka" jer mirno okupljeni građani usprkos provokacijama nisu ugrozili mir i stabilnost. Smatra da je to pirova pobeda Vlade koja, kako je dodao, i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC-u kao udarnoj šaci velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da su događaji u Crnoj Gori nastavak ideologija po kojima treba ugasiti Srpsku pravoslavnu crkvu u toj zemlji.

"Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC-a, da je proglase u početku pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiliraju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda", rekao je Vučić za TV Prva. On je izjavio da Srbi u Crnoj Gori "samo traže pravo na slobodu vjeroispovijesti, na jezik i pismo, kao što u Republici Srpskoj traže samo poštovanje Daytona, a ne otcjepljenje".

"Nemamo i nismo nikada imali namjeru da mi nekoga pokoravamo. I da odgovorim gospodinu Đukanoviću - ni ti, ni bilo ko drugi nećete uspjeti pokoriti Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prethodnih 30 godina", rekao je Vučić. "Ja vam sad kažem, mi nećemo upravljati Crnom Gorom, hoćemo bratske i prijateljske odnose ali vam jamčim, dok sam živ, neću vam dati da Srbiju pokorite onako kako ste je pokoravali... Vi znate što to znači i što trebate poduzeti", rekao je. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više