Novosti

Kultura

"У кoлу сa приjaтeљимa"

У бeлoмaнaстирскoм Цeнтру зa културу oдржaн je дeвeти пo рeду фoлклoрни кoнцeрт пoд нaзивoм "У кoлу сa приjaтeљимa – Ђурђeвдaнски сусрeти" у oргaнизaциjи бeлoмaнaстирскoг Српскoг KУД-a "Joвaн Лaзић"

Large informator u kolu  %c4%87iilica

Deveta folklorna manifestacija na Đurđevdan

Prošle subote, u Velikoj dvorani belomanastirskog Centra za kulturu održan je deveti po redu folklorni koncert pod nazivom "U kolu sa prijateljima – Đurđevdanski susreti" u organizaciji belomanastirskog Srpskog KUD-a "Jovan Lazić" i njegove predsjednica dr. Svetlane Pešić. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH te uz pomoć Centra za kulturu.

Te su večeri u goste domaćem KUD-u i u zajedničko kolo došli: SKUD "Janja – Novo naselje" iz Janje kod Bijeljine, folklorni ansambl daruvarskog pododbora SKD-a "Prosvjeta", Gradsko kulturno-umetničko društvo "Ravangrad" iz Sombora i Romski resursni centar (RRC) iz Darde. Igrom, muzikom i lijepim narodnim nošnjama, u jednoiposatnom programu oni su predstavili kulturu i tradiciju srpskog naroda iz matice i država u okruženju, dok su se Darđani predstavili "Romskim igrama".

Program je započeo "Jovan Lazić" "Srpskim igrama iz Baranje", a i završio koncert premijernim izvođenjem "Vranjskog polja". Gosti iz Daruvara izveli su "Igre iz Zapadne Slavonije" i "Igre iz centralne Srbije", dok se somborski "Ravangrad" predstavio "Igrama iz Banata" i "Igrama iz Crnorečja".

Za belomanastirsku publiku posebno iznenađenje bio je SKUD iz Janje, koji je izveo "Igre i pjesme Kosovskog Pomoravlja" te "Igre iz okoline Leskovca". U današnje vrijeme, iz raznih razloga, KUD-ovi često nemaju dovoljno igrača da bi neku koreografiju mogli izvesti u punom obimu. Tako je bilo i na ovom koncertu. Romski resursni centar nema dovoljno igrača, "Jovan Lazić" "kuburi" s momcima, "Ravangrad" ima više cura, nego momaka, a daruvarska "Prosvjeta" u postavi ima i dvije djevojčice, koje baš dobro igraju. Jedino je KUD iz Janje imao punu postavu, skladno posloženu, od 10 igračica i 10 igrača, koji su odlično izveli svoje koreografije. Zato i ne iznenađuje začuđeno pitanje iz publike: otkud toliko folkloraša u mjestu za koje nismo ni čuli i još ktome tako dobro plešu?

Inače, taj KUD osnovala je 2009. godine grupa entuzijasta. Danas broji oko 140 članova i radi u nekoliko sekcija, od kojih je najbrojnija folklorna. Na programu ima osam koreografija i bogatu riznicu narodnih nošnji. Predstavljali su svoje mjesto i Republiku Srpsku na festivalima u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Švicarskoj i Ukrajini te zemljama bivše Jugoslavije. Nosioci su brojnih priznanja, a posebno su ponosni na osvojeno prvo mjesto i specijalnu nagradu za najbolji ansambl na festivalu u Ukrajini. Predsjednik društva je Slavko Novaković, a umjetnički rukovodilac Svjetlan Ilić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više