Novosti

Kultura

"У кoлу сa приjaтeљимa"

Oсми пo рeду фoлклoрни кoнцeрт "У кoлу сa приjaтeљимa – Ђурђeвдaнски сусрeти", у oргaнизaциjи Српскoг KУД-a "Joвaн Лaзић" и њeгoвe прeдсjeдницe др. Свeтлaнe Пeшић, oдржaни су у вeликoj двoрaни Цeнтрa зa културу у Бeлoм Maнaстиру

Large  informator  u kolu sa prijateljima   %c4%87irilica

Svi učesnici folklornog koncerta u Belom Manastiru

Prošle subote, 13. maja, s početkom u 19 sati, u velikoj dvorani belomanastirskog Centra za kulturu održan je osmi po redu folklorni koncert pod nazivom "U kolu sa prijateljima – Đurđevdanski susreti" u organizaciji belomanastirskog Srpskog KUD-a "Jovan Lazić" i njegove predsjednice dr. Svetlane Pešić. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH te uz pomoć Centra za kulturu i OPG-a Stanković.

Te su večeri u goste domaćem KUD-u i u zajedničko kolo došli: Kulturno-umjetnička udruga "Zora" iz Silaša, Kulturno-umjetničko društvo mladih "Bosiljak" iz  Dervente, Kulturno-umetničko društvo "Bećarac" iz Novog Bečeja, somborska Devojačka pevačka grupa "Jule", koja je sekcija Gradskog kulturno-umetničkog društva "Ravangrad", i orkestar "Radost" iz Mohača. Igrom, pjesmom, muzikom i prelijepim nošnjama u skoro dvosatnom programu oni su predstavili kulturu i tradiciju srpskog naroda iz matice i država u okruženju.

U prvom programskom bloku "Jovan Lazić" je izveo "Igre iz Šumadije", "Zora" "Igre iz Srema", "Bosiljak" "Običajni prikaz iz Posavine", a "Bećarac" "Igre iz Vladičinog Hana". Četiri djevojačke "Jule" otpjevale su narodne pjesme "Preli prelo", "Sinoć sjala jedna zvezda mala" i "Aj, cura plače", dok je orkestar "Radost", sastavljen od pet mladih svirača i jedne sviračice, odsvirao nekoliko numera.

U drugom bloku "Zora" je izvela "Igre sa planine Rtanj", "Bosiljak" spektakularne "Igre iz Makedonije", "Bećarac" "Šopske igre", "Jule" pjesme "Mori soko pije", "Kladiše se mori mome" i "O moj Mile medeni", a "Jovan Lazić" "Igre iz okoline Niša".

Koncert, koji je vodila novinarka Radija Banska kosa Stana Nemet, završen je podjelom zahvalnica i poklona, zajedničkim slikanjem te zajedničkim kolom svih učesnika i nekih gledalaca, za što se pozornica Velike dvorane pokazala premalom. Nakon nastupa, za sve učesnike i ostale goste priređena je večera u prostorijama Srpskog kulturnog centra (SKC), koje je na harmonici zabavljao Ivan Tadić, korepetitor "Jovana Lazića", skupa s orkestrom "Radost". Dvorana SKC-a također je bila premala za kolo koje se pri tom razvilo.

No, ni to još nije sve što bi se o ovoj manifestaciji moglo reći. U ranim popodnevnim satima istog dana, ispred crkve Sv. Arhangela Mihaila, KUD-ove "Bosiljak" i "Bećarac" dočekali su zamjenica gradonačelnika Svetlana Žarković, predsjednica "Jovana Lazića" dr. Svetlana Pešić i predstavnici lokalnih srpskih društava Aleksandra Dvornić i Vanja Bukvić. Protojerej Dragan Vukadinović upoznao je goste s historijom belomanastirske pravoslavne crkve, najstarije sakralne građevine u gradu, koju su gosti potom obišli, kao i obližnju Srpsku baranjsku kuću, u kojoj su razgledali izložbu ikona na staklu. Na koncu je, a prije šetnje gradom, OPG Stanković predstavio svoje suhomesnate proizvode, koji su gostima ponuđeni na degustaciju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više