Novosti

Društvo

Tužna godišnjica zločina u Erveniku

Srpsko narodno vijeće podsjeća da su 18. siječnja 1992. godine u zaseoku Šašići, kod Ervenika, pripadnici srpskih paravojnih postrojbi "Krajina" pobili cijelu obitelj Čengić, kao i da su na tom području terorizirali nesrpsko stanovništvo

Large cengic

Počast stradalima odali su i predstavnici SDSS-a (foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Srpsko narodno vijeće (SNV) u ponedjeljak je podsjetilo na tužnu godišnjicu, kada su 18. siječnja 1992. godine pripadnici srpskih paravojnih postrojbi "Krajina", u zaseoku Šašići kod Ervenika, pobili cijelu obitelj Čengić, oca Dragu, majku Nevenku i njihovo dvoje malodobne djece Slobodana (11 godina) i Gorana (četiri godine).

Kuća obitelji Čengić, podsjećaju iz SNV-a, zapaljena je, kao i domovi ostalih erveničkih Hrvata. Spomenute jedinice su duže vrijeme terorizirale nesrpsko stanovništvo na tada okupiranom području Ervenika, pljačkajući i paleći njihove kuće s ciljem njihova trajnog protjerivanja.

Počiniteljima ovog zločina je suđeno u odsutnosti, osmorica njih su osuđeni. Hrvatskom pravosuđu je bio dostupan samo Damir Travica, drugooptuženi u navedenom sudskom postupku, pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, i to nakon što ga je izručila Velika Britanija 11. studenoga 2008. godine. Svi ostali pravomoćno osuđeni i dalje su na slobodi što, i u ovom konkretnom slučaju ratnog zločina, predstavlja de facto amnestiju odgovornih za kazneno djelo ratnog zločina.

Srpsko narodno vijeće i ovom prilikom poziva odgovorne u policiji i DORH-u na poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se osigurala dostupnost osuđenih ratnih zločinaca, te još jednom pozivaju na regionalnu suradnju posebno u predmetima u kojima postoje saznanja o prebivalištu osoba koje su osuđene ili su pod sumnjom da su počinile ratni zločin.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više