Novosti

Društvo

Tuđmanova škola

Slučaj nastavnice srpskog jezika i kulture koja je izgubila posao u koreničkoj školi: Bivša nastavnica Nikolina Stojanović ima dojam da se u OŠ Franje Tuđmana u Korenici radi sve da bi se djecu ‘obeshrabrilo za upisivanje srpskog jezika i kulture’

Vee5l0zwepvsmct4at10bmbp74c

Osnovna škola Franje Tuđmana, Korenica  (foto os-korenica.skole.hr)

Nikolina Stojanović profesorica je hrvatskog jezika, književnosti i pedagogije. Zaposlena je u Srednjoj školi u Otočcu. U toj školi nije uspijevala ispuniti punu satnicu, pa je prije gotovo šest godina u Osnovnoj školi Dr. Franje Tuđmana u Korenici počela predavati srpski jezik i kulturu po modelu C. Riječ je o obrazovnom modelu za pripadnike nacionalnih manjina po kojem djeca od dva do pet sati tjedno uče jezik i književnost nacionalne manjine, geografiju, povijest, glazbenu i likovnu umjetnost. Vjerojatno zbog ušteda, Ministarstvo obrazovanja dozvoljava da profesori hrvatskog jezika predaju po ovom modelu, iako za to zapravo nisu stručno osposobljeni. Nastavu po modelu C posljednjih je godina u Korenici pohađalo jako malo učenika, jer su ti krajevi opustošeni u ratu, a djeca srpske nacionalnosti koja tamo žive na razne su načine odvraćana od tog modela.

Uoči početka školske godine Nikolina Stojanović više je puta kontaktirala v.d. ravnatelja škole Peru Aračića, tražeći odgovor na pitanje što će biti s njenim daljnjim angažmanom. Nekoliko dana prije početka nastave Aračić joj je u telefonskom razgovoru poručio kako će na njeno mjesto zaposliti drugu profesoricu, koja je do tada bila nezaposlena. Kada ga je Stojanović upitala zašto ona kao osoba koja već gotovo šest godina predaje taj predmet nema prednost, v.d. ravnatelja joj je, prema njezinim riječima, odgovorio kako ‘on odlučuje koga će se primiti’ i spustio slušalicu. Nikolina Stojanović uputila je pritužbu na rad ravnatelja prosvjetnim inspektorima, žaleći se da je njegova namjera gašenje tog predmeta u Korenici.

Prozvani Aračić nam je u telefonskom razgovoru rekao kako je ‘zaposlio osobu s burze rada’ i kako je ‘po savjetu prosvjetnih inspektora i školske pravne službe, ravnatelj dužan voditi računa o troškovima. Stojanović nije stručna, a putuje na nastavu iz sto kilometara udaljenog Otočca’. Doista, Nikolina Stojanović je osam puta mjesečno putovala iz Otočca do Korenice. Dakle vozila se mjesečno 1600 kilometara, što joj je bilo plaćeno 0,75 kuna po kilometru. Riječ je o iznosu od 1200 kuna. Umjesto nje zaposlena je profesorica koja živi na 30 kilometara udaljenim Plitvicama, dakle na njen prijevoz mjesečno će se trošiti oko 700 kuna manje. Inače, zakon predviđa da pripadnici srpske nacionalnosti imaju prednost pri zapošljavanju na mjesto predavača po modelu C, ali to nije uvjet. Nikolina Stojanović je Srpkinja, pa nas je zanimalo zašto to nije bila prednost pred kolegicom. ‘Majka joj je Srpkinja’, odgovorio nam je suptilno v.d. ravnatelja o novoj nastavnici. Aračić je na školskom odboru njeno zapošljavanje prokomentirao riječima kako joj je ‘srpski materinji jezik’.

U vrijeme pripremanja ovog teksta dobili smo informaciju da je Aračić privremeno razriješen dužnosti, navodno zbog kršenja prava djece, jer je na portalu Lika online, čiji je vlasnik, objavljeno nekoliko fotografija djece bez dozvole roditelja. Dok se ta situacija ne razriješi, Aračića na dužnosti mijenja supruga, koja također predaje u toj školi.

U Korenici je s nastavom srpskog jezika i ranije bilo problema. Predavao se u učionicama u kojima su se predavali drugi predmeti, pa su drugi učenici povremeno uništavali radove koje su djeca ostavljala na zidu. Situacija se pomalo mijenjala i bivši ravnatelj dodijelio je posebnu učionicu za ovaj vid nastave. V.d. ravnatelja Aračić u tu je učionicu uselio arhivu, pa Nikolina Stojanović ima dojam da se tamo radi sve da bi se djecu ‘obeshrabrilo za upisivanje srpskog jezika i kulture te da bi se taj predmet ukinuo’. Kaže kako je ‘još djece htjelo upisati ovaj predmet, ali su u novim okolnostima odustala’.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više