Novosti

Politika

Tribina: Kozaračka djeca, po drugi put žrtve

Nova Privrednikova tribina o stradanju djece u NDH i o revizionističkim istupima koji omalovažavaju i vrijeđaju patnje hiljada malih logoraša dječjih logora, bit će održana online, u utorak, 22. septembra, u 20 sati, na Privrednikovom YouTube kanalu i na Facebook stranici Društva

Igufa7ehm3wcajnactqddk0vkuc

Srpsko privredno društvo Privrednik organizira triibinu pod nazivom ‘Reci što misliš’ u novom ciklusu i pod novim okolnostima. Tribina o stradanju djece u NDH i o revizionističkim istupima koji omalovažavaju i vrijeđaju patnje hiljada malih logoraša dječjih logora, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama, bit će održana online, u utorak, 22. septembra, u 20 sati. Tribina će se moći gledati uživo na Privrednikovom YouTube kanalu, kao i na Facebook stranici SPD-a Privrednik, a dok traje gledaoci će moći objavljivati pitanja i komentare na koje će im se uživo odgovarati.

Dok se u Hrvatskom saboru o dokumentarno-igranom filmu ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ govori kao o pamfletu i najavljuje preispitivanje odluke da bude dio kurikuluma u osnovnim i srednjim školama, još jedan, još uvijek nesnimljeni film, onaj Lordana Zafranovića o Kozaračkoj djeci, također je izazvao negodovanje. Ovu tešku i bolnu povijesnu temu stradanja djece u NDH, mnogi i danas prikazuju iskrivljeno, umanjujući patnje nevinih žrtava, negirajući ustaške zločine i proglašavajući mučilišta odmaralištima. Nedavni primjer toga, komemoracija u Jastrebarskom na kojoj su partizani prikazani kao okupatori, pokazao je da smo kao društvo još uvijek nezreli da se suočimo s prošlošću. Mnogi među nama je čitaju jednostrano i tendenciozno, dok institucije na ovo najčešće šute, a nerijetko i podržavaju slične skupove. I dok se u Hrvatskoj iz proračuna financiraju udruge koje vrijeđaju uspomenu na žrtve, u Srbiji iz vrha vlasti čuju se hiperbolizirane brojke o stradaloj djeci koje su svi ozbiljni povjesničari osporili. Tako su Kozaračka djeca zapravo i dalje žrtve, po drugi put stradaju od strane onih koji surovo instrumentaliziraju njihova stradanja, bilo da ih umanjuju, bilo da ih preuveličavaju.

Na ovu temu na novoj tribini u Privredniku novinar Saša Kosanović razgovarat će s povjesničarkom i članicom Upravnog vijeća JUSP Jasenovac Natašom Mataušić, koja se time bavila u doktorskoj disertaciji ‘Diana Budisavljević i građanska akcija spašavanja djece – žrtava ustaškoga režima’, a ovih dana i izdavačka kuća Profil objavljuje knjigu o prešućenoj heroini Drugog svjetskog rata na osnovu njezinog doktorata. Na tribini će govoriti i povjesničar i novinar Tihomir Ponoš, a putem Skajpa će se uključiti i Jasmina Tutunović-Trifunov, povjesničarka iz Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više