Novosti

Politika

"Tri života Bosiljke Lončar"

Prije tribine prikazano je dvosatno svjedočenje Bosiljke Lončar koja je kao dijete sa svojom mlađom braćom prošla kroz pakao ustaških logora, kasnije bila žrtva progona zbog navodnog staljinizma, da bi pod starost 90-ih bila maltretirana i protjerana iz Hrvatske

Large bosiljka 5

Ivan Jović, Monja Jović i Saša Kosanović (foto Nenad Jovanović)

Institucije bi trebale biti svjesne značenja iskaza o stradanjima u ratu, ali usprkos tome one često nisu zainteresirane za njih, rečeno je na tribini "Tri života Bosiljke Lončar", upriličenoj 27. februara u dvorani "Privrednika" u Zagrebu. Razgovoru s Ivanom Jovićem, režiserom i scenaristom, te s Monjom Jović, direktorkom filma "Zaveštanje" prethodila je projekcija skoro dvosatnog svjedočenja Bosiljke Lončar, žene rođene 1931. u Kusonjama, koja je kao dijete sa svojom mlađom braćom prošla kroz pakao ustaških logora, kasnije bila žrtva progona zbog navodnog staljinizma, da bi pod starost 90-ih bila maltretirana i protjerana iz Hrvatske.

Iskaz Bosiljke Lončar, čija je uža i šira porodica dobrim dijelom stradala u ustaškom masakru u Kusonjama tokom "krvavog avgusta" 1942. godine, dio je prikupljene građa od ukupno 450 sati svjedočenja prikupljenih za film "Zaveštanje" koji je prije nekoliko godina prikazan u Privredniku i Srpskog pravoslavnoj opštoj gimnaziji, jer nije bilo interesa za projekcije dostupnije široj javnosti.

Specifičnost filma je da u njemu svjedoče osobe koje se kao djeca prošle logore, da bi sada kao stariji ljudi – neki od njih prvi put – govorili o svojim stradanjima. Iskaz Bosiljke Lončar nije ušao u film, tako da ga javnost tek sada može čuti.

Ivan Jović spominjao je izazove u snimanju, uključujući i slučajeve kad su ispitanici u zadnji čas odustajali ili se dugo kolebali hoće li javno govoriti.

- Moraš imati odgovornost prema onima koji su žrtve, a nisu o tome prije govorili. Obećao sam da ću ih zaštiti, s obzirom da ih izlažem javnosti - rekao je Jović. Ukazao je na manjak interesa za sudjelovanje u produkciji nastavka filma, čak i u Srbiji, iako ti iskazi predstavljaju istoriju 20. vijeka u Jugoslaviji.

Snimka iskaza Bosiljke Lončar traje gotovo dva sata (Foto: Nenad Jovanović)

Tema je bila i učestalo izjednačavanje pojmova "Jasenovac" i "genocid nad Srbima, Židovima i Romima u NDH".

– Topografija stratišta i stradanja je vrlo široka, od kućnog praga do sistema logora u NDH od kojih je Jasenovac bio najveći i najstrašniji. Pokušali smo na špici "Zaveštanja" dati popise svih mesta, jer su ona za mnoge nepoznanica, ali je to bilo nemoguće izvesti - kazala je Monja Jović.

Govoreći o izbjegavanju pojma genocida nad Srbima u Hrvatskoj, moderator Saša Kosanović podsjetio je na brojne falsifikate oko broja jasenovačkih žrtava i podsjetio na anegdotu kad su tadašnji mitropolit Porfirije i vladika slavonski Jovan nakon liturgije u Mlaki odgovarali na pitanja hrvatskih novinara koje je zanimala njihova procjena broja žrtava, očekujući da će spominjati stotine hiljada. Oni su odgovorili da nisu matematičari i statističari te da je i jedna žrtva previše, pa su novinari pokunjeno otišli, prisjetio se Kosanović. Između ostalih, prikazivanju filma prisustvovao je i administrator zagrebačko-ljubljanske eparhije, vladika Kirilo.

Podsjetimo da su tokom "krvavog avgusta" 1942. u nizu sela u zapadnoj Slavonjii počinjeni masovni ustaški pokolji lokalnog stanovništva i izbjeglica s Kozare. U Kusonjama je 13. avgusta pobijeno 520 Srba iz Kusonja, Dragovića i Čaklovca, kao i izbjeglica sa Kozare. Oko 360 muškaraca i žena odvedeno je u logore iz kojih se većina nikada nije vratila.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više