Novosti

Društvo

Tko je obezglavio Tuđmana?

HDZ-ovci čitave Karlovačke županije izdaju beskonačna priopćenja naričući nad oštećenim spomenikom u Ogulinu, zbog čega okrivljuju SDP-ovog gradonačelnika

Large cim

(foto karlovacki.hr)

Prošlog vikenda u Ogulinu je devastiran spomenik Franji Tuđmanu. Njegova bista je tokom noći s petka na subotu srušena s postolja na zemlju. Sve organizacije HDZ-a, od ogulinske i karlovačke pa do krovne organizacije Karlovačke županije, osudile su čin u opširnim i poslovično patetičnim priopćenjima. Ova prilika je također iskorištena za politički napad na ogulinskog gradonačelnika Dalibora Domitrovića (SDP). On je na izvanrednim i redovnim lokalnim izborima već dvaput do nogu potukao tamošnji HDZ pa sada samostalno, bez potrebe za koalicijama, obnaša vlast, a podršku mu u Gradskom vijeću pruža i SDSS. Domitrović je županijskom HDZ-u stoga postao trn u oku.

"Napad na spomenik Franje Tuđmana napad je na vrijednosti koje on predstavlja, a rezultat je učestalog iskrivljavanja suvremene povijesti i neutemeljene retorike pojedinih aktera. Nažalost, već smo imali prilike čuti od ogulinskog gradonačelnika izjednačavanje Franje Tuđmana s Titom i Pavelićem, a njegovi gradski vijećnici prijetili su bacanjem Tuđmanove slike u rijeku Dobru. Pod vodstvom Franje Tuđmana stvorena je moderna hrvatska država, izborena pobjeda u časnom i pobjedničkom Domovinskom ratu te diplomatska pobjeda u obliku mirne reintegracije. Žalosno je da danas u Ogulinu postoje skupine kojima smeta lik i djelo Franje Tuđmana i kojima je ovakav primitivizam prihvatljiv. Jednako tako, pozivam sve da ne nasjedaju na ovakve provokacije i ne uvlače se u spiralu primitivizma i vandalizma", izjavio je medijima predsjednik GO HDZ-a Ogulina Tomislav Lipošćak.

"Osuđujem svaki oblik vandalizma i napad na simbole naših institucija. Nažalost, ovih dana smo svjesni da je to itekako prisutno u našem društvu. Šaljem poruku svim našim građanima da su ovakvi napadi dokaz širenja mržnje i mogu biti vrlo opasni. Mogu dovesti u to da se ozljeđuju ljudi, da se gube životi. Molim sve građane da ovakve oblike vandalizma osude i da se sustegnemo od širenja od bilo kakvih oblika mržnje", uključila se Nada Murganić, v.d. predsjednice županijskog HDZ-a i bivša ministrica.

Vršiteljica dužnost župana Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin također je osudila ovaj čin. Sve u jednakom stilu. Svi HDZ-ovci su uvjereni kako će nadležna tijela pronaći i kazniti počinioce. No što o svemu kaže prozvani ogulinski gradonačelnik?

- Također osuđujem rušenje biste Franje Tuđmana, taj vandalski i barbarski čin. To su divljaci koji su i od početka stvaranja Republike Hrvatske, od devedesetih godina, rušili spomenike, pa su vjerovatno srušili i ovaj. Već narednog dana spomenik je popravljen i bista je vraćena na svoje mjesto. Što se osuda na moj račun tiče, gospodin Lipošćak dvije je godine bio saborski zastupnik, nije se bavio problemima građana Ogulina, već se bavi problemima dr. Franje Tuđmana i stvaranja Republike Hrvatske. Kada se stvarala RH, on je imao sedam godina, igrao se u pijesku i bio premalen da bi uopće mogao komentirati takve stvari. Mislim da nije relevantan i da je smiješan. Optuživati gradske vijećnike zbog navodne namjere bacanja Tuđmanove slike također je smiješno. Na to se ne želim uopće osvrtati - kazao je za Novosti Dalibor Domitrović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više