Novosti

Politika

Tuđmanov spomenik u Splitu zaliven ružičastom bojom

U noći s ponedjeljka na utorak ružičastom bojom proliven je spomenik Franji Tuđmanu koji se nalazi u splitskoj luci

Rno4aj4wp9vntkr7u697hvsad0k

Spomenik Franji Tuđmanu u Splitu (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Unatoč preporukama Nacionalnog stožera o ostanku kod kuće, nepoznata osoba ili osobe u noći između ponedjeljka i utorka ružičastom bojom polile su spomenik Franji Tuđmanu u splitskoj luci. Kako javljaju lokalni mediji, od jutros se strojno uklanja boja, ali čišćenje ide sporo i teško.

Inače, ovo nije prvi put da je spomenik na meti nepoznatih osoba. Kada je podignut 2013. godine, za vrijeme gradonačelnika Željka Keruma, nekoliko aktivista je privedeno jer su nosili transparent na kojem je pisalo ‘Poleti, Tuđmane, poleti!’

Također, prošle godine u ovo vrijeme nepoznati počinitelj prebojao je u crveno oči na spomeniku u Splitu.

I zagrebački spomenik Franji Tuđmanu u više navrata je nastradao otkako je podignut krajem 2018. godine. Na sam dan otvaranja aktivist Zoran Erceg prosvjedovao je tvrdeći da je Tuđman zločinac. Erceg je osuđen na 15 dana zatvora i zabranu prilaska spomeniku na godinu dana.

Potom, početkom siječnja prošle godine student Filip Drača crnim sprejom je nacrtao komunistički simbol srp i čekić na postolje spomenika. I Drača je otkriven pomoću nadzornih kamera te optužen za remećenje javnog reda i mira.

U travnju prošle godine netko je sprejom napisao ‘Bandić lopov‘ i ‘Mila‘, ime djevojčice koja je tih dana bila u centru pažnje zbog prikupljanja sredstava za njeno liječenje, a na Valentinovo prošle godine nepoznata osoba bacila je jaja na Tuđmanov kip, a nadležne službe su i tada, kao i u ostalim slučajevima, brzo prionule njegovom čišćenju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više