Novosti

Politika

Grad Zagreb traži od Filipa Drače da plati čišćenje grafita na Tuđmanovom spomeniku

Preko odvjetničkog društva Krsnik i partneri Grad Zagreb traži od optuženog Filipa Drače da plati 82,5 kuna za čišćenje spomenika Franji Tuđmanu na čijem postolju je početkom 2019. nacrtao srp i čekić

Ju7nzkz5lwcebatsd4tb6kqkma1

Tuđmanov spomenik u Zagrebu (foto Igor Šoban/PIXSELL)

Od Filipa Drače, optuženog da je na postolju spomenika Franji Tuđmanu početkom prošle godine sprejom nacrtao grafit sa srpom i čekićem, Grad Zagreb putem odvjetničkog društva Krsnik i partneri traži da mu nadoknadi štetu od 82,5 kuna ‘na ime troškova čišćenja predmetnog spomenika’.

Protiv Drače je pokrenut imovinskopravni zahtjev, premda Grad Zagreb za potrebe održavanja svih spomenika godišnje paušalno već izdvaja tri milijuna kuna koliko paušalno dobivaju Ljevaonica umjetnina Ujević i Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti, bez obzira ima li na spomenicima štete ili nema, tako da je saniranje već ukalkulirano u gradski proračun.

Nakon što je lani u siječnju osvanuo grafit policija je krenula u potragu za tada još nepoznatim počiniteljem tražeći pomoć građana i medija koji su se aktivno uključili pa je nastala prava hajka za mladim studentom zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Drača je priznao krivicu, a pet mjeseci kasnije Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zagrebu podiglo je protiv njega optužnicu tražeći čak deset mjeseci zatvora uz uvjetni rok od tri godine. Tereti ga se da je počinio ‘kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari, za što je predviđena kazna do dvije godine zatvora’. ODO tvrdi da je imao izravnu namjeru da počini kazneno djelo i da je upravo zbog toga nabavio sprej, došao do spomenika, nacrtao srp i čekić, pa se vratio nakon par minuta kako bi ga podebljao i fotografirao.

ODO nije dostavio dokaze da spomenik pripada Gradu Zagrebu niti to može učiniti, s obzirom da još nije upisan u zemljišne knjige. Uz to, nije naveo visinu materijalne štete koju je Drača počinio crtajući grafit. Nakon što je podignuta optužnica više nevladinih udruga održalo je protestni skup podrške Drači i organiziralo prikupljanje financijske pomoći.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više