Novosti

Kronika

Tiha komemoracija ustaškim žrtvama pobijenima na Badnji dan

U Gornjoj Trebinji, kraj Karlovca, održana je komemoracija civilnim žrtvama ustaškog masakra u kojem je pobijeno 225 Srba, Roma i jedan Rus u noći s Badnjaka na Božić 1942. godine

Large komi

Komemoracija kraj spomenika s uklesanim imenima svih žrtava

Više nego skromno, desetak pripadnika srpske i romske zajednice iz grada Karlovca i Karlovačke županije te članovi karlovačkog udruženja antifašista, okupili su se u srijedu u Gornjoj Trebinji na komemoraciji u znak sjećanja na 225 Srba i Roma te jednog Rusa koje su ustaše pobile 6. i 7. januara 1942. godine, na pravoslavni Badnjak i Božić.

Ljudi su se odazvali pozivu ustaša da uzmu najvrednije stvari i stoku te da dođu na željezničku stanicu Skakavac, otkuda su vlakom trebali biti odvezeni u Srbiju. Umjesto toga bili su zatvoreni, oduzeta im je imovina koju su ponijeli sa sobom, pa su odvedeni u grupama na stratišta u četiri šume blizu Skakavca, gdje su već bile pripremljene jame. Rus koji je ubijen je bio pravoslavni sveštenik koji je djeci u školi predavao vjeronauk. Ubijeno je 70 Roma i 154 pripadnika srpskog naroda.

Svima njima je prije nekoliko godina pored pravoslavne crkve Male Gospojine u Gornjoj Trebinji podignut zajednički spomenik sa uklesanim imenima svih žrtava i sela iz kojeg potječu. Izvršena je i ekshumacija kostiju i ispod spomenika je svojevrsna spomen kosturnica.

Ideju da se napravi zajednička grobnica inicirao je nedavno preminuli stanovnik tog kraja Dušan Duje Krivokuća krajem osamdesetih godina. Sakupljena su sredstva koja su ostala u nekadašnjem SDK-u. Nakon povratka iz izbjeglištva Dujo je neumorno radio da se prvobitna ideja o zajedničkom spomeniku realizira, što se i dogodilo prije nekoliko godina. U financiranju je sudjelovao i Grad Karlovac dok je gradonačelnik bio Damir Jelić. Komemoracija je održana bez govora, položeni su vijenci i aranžmani, upaljene svijeće i odana počast minutom šutnje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više